15:17, ned, 5. Maj

Grič Piramida zgodovinskega pomena za Maribor





Dan pred slavnostno akademijo ob 850-letnici prve pisne omembe Maribora so javnosti predstavili knjigo o Piramidi – “griču, na katerem se je začela pisati zgodovina Maribora”. Po besedah urednika knjige Primoža Premzla, so v njej zbrana doslej znana dejstva o griču in gradu na njem, po katerem je mesto dobilo tudi ime.

850 obletnica mb publikacija (2)

Po besedah Mojce Ledinek iz občinske projektne pisarne se Mestna občina Maribor v zadnjih nekaj letih poskuša približati Piramido prebivalcem in tudi obiskovalcem Maribora. “Začeli smo v letih 2010 in 2011, ko smo naredili obsežna arheološka izkopavanja. Tam so bile ugotovljene pomembne najdbe in odkrite zidane ostaline zidu, ki smo jih v naslednjem letu utrdili in zaščitili. Lani pa smo še uredili najdišče za varen ogled,” je na današnji novinarski konferenci dodala Ledinekova.

850 obletnica mb publikacija (3)

Letos so se osredotočili predvsem na promocijo 386 metrov visokega griča Piramida, poraslega z vinogradom nad Mestnim parkom. V ta okvir sodi tudi knjiga, ki jo je uredil in danes predstavil Primož Premzl. Delo kompleksno predstavlja grič, ki so ga v drugi polovici 19. stoletja poimenovali Piramida. Na njem je bil sredi 12. stoletja zgrajen grad, ki se ga prvič omenja v listini iz leta 1164. Pod gričem je zatem začelo nastajati naselje, leta 1254 prvič omenjeno kot mesto.

Grad so leta 1784 porušili, ruševine pa porabili za prezidavo gradu Betnava, treh viničarij in terasiranje vinogradov na griču. Iz zadnjih ostankov so na vrhu griča zgradili piramido. Ta je stala vse do leta 1820, ko je vanjo udarila strela. Že naslednje leto so jo nadomestili z Marijino kapelo, ki stoji še danes. “Zanimivo je, da so grič poimenovali Piramida šele 50 let potem, ko je bila piramida že porušena,” je izpostavil Premzl.

piramida (1)

Knjiga je poklon Mariboru ob letošnji 850-letnici prve omembe gradu na Piramidi, po katerem je mesto dobilo ime. Ob tej priložnosti so v Pokrajinskem arhivu Maribor tudi izdali nov zvezek gradiva za zgodovino Maribora, ki jih objavljajo vsako leto od leta 1975. Tokratni zvezek med drugim vsebuje prevod listine Otokarja III. iz leta 1164, ki ga je pripravil Aleš Maver.

Vrhunec obeleževanja 850-letnice Maribora bo torkova slavnostna akademija v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, kjer bodo razstavili originalno listino iz leta 1164, v kateri je prvič omenjen grad na Piramidi, po katerem je mesto dobilo ime. Original, ki ga hranijo v Avstrijskem državnem arhivu na Dunaju, v Maribor prihaja prvič od svojega nastanka in bo na ogled do sredine novembra.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.