18:02, sre, 24. Jul

Helikopterska nujna medicinska pomoč zaenkrat do konca leta

Na Letališču Edvarda Rusjana v Mariboru je novembra lani začela delovati helikopterska nujna medicinska pomoč, ki se je pridružila prej edini takšni bazi na Brniku. Takrat določeno poskusno obdobje se je medtem že izteklo, vlada pa še ni sprejela odločitve, kako naprej. Zaenkrat je pogodba podaljšana do konca tega leta.

Foto: Lokalec.si

Šestmesečni pilotski projekt so začeli izvajati 15. novembra lani, v tem obdobju pa je mariborska baza helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) prejela 94 zahtev za aktivacijo helikopterja. Dejansko opravljenih je bilo 69 intervencij.

Glede na pretekle izkušnje ocenjujemo, da se bo v prihodnjih mesecih zaradi ugodnejših vremenskih razmer število intervencij povečalo. Končno odločitev glede nadaljnjega delovanja baze HNMP Maribor bo sprejela vlada, mnenje stroke pa je, da je bila vzpostavitev baze v Mariboru upravičena in bi se morala dejavnost nadaljevati,” so pojasnili na ministrstvu za zdravje in ministrstvu za notranje zadeve.

V tem tednu je bil podpisan aneks k najemni pogodbi z Aerodromom Maribor, ki velja do 31. decembra letos. “Upam, da bo pogodba podaljšana tudi za nedoločen čas. Mislim, da je nudenje medicinske pomoči s pomočjo helikopterske enote za to regijo, ki je relativno velika, potrebno in jo izenačuje z ostalimi deli Slovenije, ki to že imajo,” je povedal direktor Aerodroma Maribor Ladislav Brolih.

Tudi v mariborskem zdravstvenem domu si želijo, da bi se baza ohranila tudi v prihodnje. Po besedah predstojnika enote nujne medicinske pomoči v zdravstvenem domu Štefana Mallyja jim je baza močno olajšala dostop do bolnikov, še posebej v odročnejših predelih, ki so jih prej lahko dosegli le z reševalnimi vozili ali pa so morali za pomoč prositi gorsko reševalno službo.

Plovila za helikoptersko nujno medicinsko pomoč tako v Mariboru kot na Brniku nudi policija oz. njena Letalska policijska enota (LPE), ki ima skupno v ta namen le tri helikopterje.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.