18:25, pet, 26. Apr

Hrvaški mediji: Ali Slovenija želi blokirati vstop Hrvaške v schengen?





To se sprašujejo hrvaški mediji in hkrati opozarjajo, da ima Slovenijo novo vlado, ki bo širitev območja schengen pogojevala z nerešenim vprašanjem meje.

Tanja Fajon, ki je kandidatka za novo zunanjo ministrico, je že dejala, da sicer podpira vstop Hrvaške v schengen, obenem pa, da to področje potrebuje reformo, so zapisali na portalu 24ur.com. Ob sedanji reformi pa teče implementacija arbitražne razsodbe za mejo med Slovenijo in Hrvaško. Vstop naše sosednje države v schengen nima povezave z mejo in arbitražnim postopkom, pa odgovarja hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman.

Minister še pravi, da bi se s širitvijo schengna odpravili kilometrski zastoji in dolgo čakanje na meji. Tanja Fajon pa je izpostavila, da podpira vstop Hrvaške v schengen in da ni nikoli rekla nič drugega.  Dejala je še, da je schengen ogrožen in da bo možna razširitev, ko bodo postavljena jasna in transparentna pravila. Šele takrat bi bilo po njenih besedah realno gledano mogoča širitev na tri nove države. Da pa res istočasno poteka arbitražni postopek. A za hrvaškega zunanjega ministra je ta sporazum kontaminiran, je ta dejal in da ga Hrvaška ne priznava. Povedal je še, da čaka na končno oblikovanje slovenske vlade, nato pa bi se rad sestal s Fajonovo. Ta je sicer po poročanju Slovenskih novic v telefonskem pogovoru zagotovila vodji hrvaške opozicije, šefu socialdemokratske stranke Peđi Grbinu, da Slovenija ne bo postavljala pogoja z arbitražo.

Hrvaška naj bi do konca junija morala v schengen, meni predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, a to se najverjetneje po poročanju Slovenskih novic še ne bo zgodilo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.