18:05, ned, 28. Apr

Ideje in nasveti, kako lahko naravno pobarvate in okrasite pirhe





Velika noč je čas veselja, druženja in tradicij, med katerimi je ena izmed najbolj priljubljenih barvanje pirhov. Namesto umetnih barvil lahko uporabite naravne sestavine, ki bodo vaše pirhe obarvale na edinstven in naraven način.

Med najbolj znanim naravnim barvanjem jajc je zagotovo barvanje z rjavimi čebulnimi olupki, a na isti način lahko barvate pirhe tudi z rdečimi čebulnimi olupki, pa seveda še z nekaterimi drugimi začimbami, zelenjavo, sadjem. Zbrali smo nekaj nasvetov.

Rdečkast pirhi, obarvani z rdečo peso

Če imate doma svežo rdečo peso, vlijte v lonec vodo in ji dodajte koščke rdeče pese. Nato zavrite vodo in pustite, da se pesa kuha približno 30 minut. Odstranite pesine koščke in pustite, da se tekočina ohladi. V vodo dodajte jajca in jih pustite namočene vanjo približno dve uri. Lahko seveda manj, če želite svetlejše odtenke, ali pa več, če želite temnejše odtenke.

Barvanje pirhov s čebulnimi olupki

Če želite bolj rdeče pirhe, vzemite olupke rdeče čebule. Če želite bolj rjave pirhe, pa vzemite rjave olupke.  Olupke čebule položite v lonec in prelijte z vodo. Nato vodo zavrite in kuhajte olupke do pol ure. Olupke nato odstranite in pustite vodo, da se ohladi. Jajca namočite v ohlajeno tekočio in pustite, da se barvajo dlje časa. Lahko tudi dve uri. Nekateri  ne odstranijo čebulnih olupkov, ampak kar v vodo z njimi dodajo še jajca, ki jih nato pustijo tam nekaj časa. Ali pa že v vodi, ki je že obarvana, skuhajo jajca, ki se med kuhanjem obarvajo.

Vir: Pixabay.com

Oranžno-rumeni pirhi, pobarvani s kurkumo

Kurkuma daje posebno barvo, kar je gotovo opazila marsikatera gospodinja, ki to začimbo uporablja pri kuhanju in pečenju. Sploh če je ta ostala na kuhinjskem pultu ali na prtu. In težko jo je nato odstraniti. S kurkumo barvajo tudi tkanine, lase in mnogo drugega. Tudi pirhe. Te se pobrava tako, da se v lonec z vodo doda kurkumo. Nato se vodo segreje do vrelišča. Jajca se položi še v vrelo vodo in pusti namakati 20 do 30 minut.

Vijolični pirhi, obarvani z vijoličnim zeljem

Narežite vijolično zelje in ga položite v lonec. Prelijte z vodo in kuhajte približno 30 minut. Ohlajeno tekočino nato uporabite za namakanje jajc, ki se bodo v vodi obarvala. Odtenek lahko prilagodite tako, da imate v vodi več zelja, jajca pa nato tudi dlje časa namakate.

Vir: Pixabay.com

Modri pirhi, ki so jih obarvale borovnice

Borovnice dajte v lonec in jih prelijte z vodo. Kuhajte jih približno 20 minut, nato pa odstranite iz vode. Jajca pustite namakati v ohlajeni tekočini nekaj časa.

Temno rjavi, skoraj črni pirhi, pobarvani s hibiskusom

Hibiskusove cvetove položite v lonec in jih prelijte z vodo. Kuhajte približno 30 minut, nato odstranite cvetove. Jajca pustite v ohlajeni tekočini, dokler ne dosežejo želenega odtenka. Pri tem barvanju lahko še kombinirate hibiskusove cvetove in temne čebulne olupke.

Vir: Pixabay.com

Zanimivi vzorci na pirhih

Če si želite na pirhih imeti še razne okraske, lahko naberete nekaj cvetov, različne oblike listkov in trav, deteljico …. S pomočjo najlonk, gaze ali kakšne porozne tkanine, da lahko skozi pride barva, te travice in rastline pritrdite med barvanjem na pirh ter dobro zavežete. Jajca nato namočite v naravne barve in jih po postopku pobarvate s čim manj premikanja.

Svetleči, sijoči pirhi

Ko so vaši pirhi obarvani, lahko dosežete svetleč učinek s pomočjo nekaj preprostih trikov:
– premažete jih z olivnim oljem (uporabite lahko tudi sončničnega ali kako maslo, margarino) in pustite, da se nekoliko posušijo, preden jih date skupaj,
– s svečo iz voska ali samim voskom jih rahlo podrgnite, nežno obrišite in sijali bodo.

S temi naravnimi barvili in preprostimi triki boste ustvarili čudovite in unikatne pirhe, ki bodo krasili vašo velikonočno mizo ter navdušili družino in prijatelje. Tehnik barvanj in okraševanja pirhov pa je seveda še več.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.