04:39, sob, 27. Apr

Igor Samobor odstopil kot ravnatelj SNG Drama Ljubljana





Igor Samobor je odstopil z mesta ravnatelja Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drama Ljubljana.

V svoji odstopni izjavi je poudaril, da ne odstopa iz osebnih razlogov.

35 let kot član umetniškega ansambla, zadnjih osem let ravnatelj

Član stalnega umetniškega ansambla SNG Drama Ljubljana je  neprekinjeno že več kot petintrideset let, na odru je ustvaril večino svojih najbolj odmevnih vlog, zadnjih osem let je SNG Drama Ljubljana tudi  vodil. V svoji odstopni izjavi je zapisal, da se je v osmih letih delovanja kot ravnatelj lotil postopkov sanacije dotrajane stavbe in kako je to potekalo.  Zapisal je, da je v teh osmih letih bilo na stolu ministra za kulturo šest ministrov.

Financiranje sanacije stavbe prekinjeno

“Spomladi 2020 je prisegla nova vlada, minister za kulturo je postal dr. Vasko Simoniti.  Kljub dejstvu, da smo vse zaveze in postavke pogodbe o financiranju projektiranja prenove Drame vestno realizirali, je minister Simoniti financiranje prekinil,” je zapisal Samobor in dodal: “Vsi sodelujoči od takrat delujejo pro bono, ker se zavedajo, da odlašanje prenove zgradbe lahko predstavlja tudi prekinitev delovanja SNG Drama kot gledališča. Minister je hkrati brez posveta s stroko posegel v projekt in med drugim zahteval, da se iz projekta izključi tri leta pred tem kupljene prostore Nemške hiše. V želji po nadaljevanju postopkov smo z ekipo sodelavcev na vse te samovoljne intervencije pristajali. Kljub zahtevani prilagoditvi projekta zelene luči za nadaljevanje projektiranja nismo dobili. Dobili nismo niti dovoljenja za oddajo vloge za gradbeno dovoljenje. Gradbeno dovoljenje pa je prvi pogoj za pripravo dokumentacije, ki je podlaga za vse nadaljnje postopke in tudi za izračun dejanske vrednosti investicije.”

Nepreklicen umik s položaja ravnatelja

Samobor je nadaljeval: “Navsezadnje je minister Simoniti zahteval revizijo projekta. Revizija je bila opravljena, vendar rezultatov septembra zaključene revizije še vedno nimamo. Ministra sem prosil za sestanek na temo gradnje. Odgovora nisem dobil.” Zapisal je še: “Ker obstaja možnost, da odklonilni odnos ministra ni splošne, temveč osebne narave, se nepreklicno umikam s položaja ravnatelja SNG Drama Ljubljana. ”

Več v njegovi celotni izjavi, ki je objavljena na Facebook strani SNG Drama Ljubljana:

Fotografija: SNG Drama Ljubljana. VIR: Google Street View

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.