22:20, ned, 5. Maj

IJS: Epidemija še vedno v porastu, pričakovati več kot 10.000 koronavirusnih okužb dnevno





Epidemija covida-19 po napovedi Matjaža Leskovarja z Instituta Jožef Stefan (IJS) še vedno raste zaradi hitrega širjenja koronavirusne različice omikron. Predvidoma v torek bi lahko potrdili več kot 10.000 okužb, če bodo kapacitete PCR-testiranja to omogočale. Medtem naj bi bila v ponedeljek znane spremembe pravil pri odrejanju karanten.

Vrh okužb s koronavirusom v petem valu epidemije covida-19 bo dosežen predvidoma do konca meseca

Kot napoveduje Leskovar, bomo v Sloveniji vrh števila potrjenih okužb dosegli predvidoma do konca januarja, vrh hospitaliziranih covidnih bolnikov pa predvidoma v prvi polovici februarja. Če so njegove prve ocene možnega razvoja epidemije predvidevale, da bi se lahko takrat približali zasedenosti covidnih bolnišnic ob vrhuncu četrtega vala epidemije, pa se to po zadnji napovedi ne bo zgodilo.

Ob tem bi lahko zaradi pospešenega širjenja koronavirusne različice omikron v prihodnjem tednu, predvidoma v torek, presegli 10.000 potrjenih okužb s koronavirusom na dan, a bo vse odvisno od kapacitet PCR-testiranja.

Ob bližanju robu zmogljivosti PCR-testiranja prihajajo opozorila pred pomanjkanjem reagentov za izvajanje testiranja

Virologinja Tatjana Avšič Županc z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) je v četrtek za Odmeve Televizije Slovenije opozorila, da v laboratorijih od proizvajalcev že dobivajo obvestila, da se bo znova pojavila svetovna kriza in težave z dobavljanjem reagentov, potrebnih za analizo brisov za PCR-testiranje.

IMI je po njenih besedah minulo sredo dosegel rekord testiranja vzorcev s PCR-metodo. Mejo dnevne zmogljivosti, ki so jo sami predhodno sicer postavili na največ 5000 vzorcev dnevno, so že presegli za dobrih 30 odstotkov. IMI sicer analizira približno polovico odvzetih brisov za PCR-testiranje v Sloveniji.

Drugo polovico analizira Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), od koder so v četrtek za STA sporočili, da pomanjkanja testov trenutno še ne beležijo. Hkrati pa so tudi sami poudarili, da je položaj zaradi silnega porasta okužb s koronavirusno različico omikron zelo nepredvidljiv.

vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.