18:50, sob, 18. Maj

Tanja Fajon v Izraelu in na Zahodnem bregu o možnostih razrešitve bližnjevzhodnega konflikta





Zunanja ministrica Tanja Fajon danes začenja svoj drugi obisk Izraela in zasedenega Zahodnega brega od začetka vojne v Gazi. Sestala se bo s predstavniki obeh strani ter z njimi ocenila in raziskala možnosti napredovanja v smeri razrešitve bližnjevzhodnega konflikta, je sporočilo zunanje ministrstvo.

Ministrica se bo med obiskom sestala z izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom in zunanjim ministrom Izraelom Kacem, pa tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom ter palestinskim predsednikom vlade in zunanjim ministrom Mohamedom Mustafo.

Slovenija je v Varnostnem svetu ZN glasovala za polnopravno članstvo Palestine v ZN

Fajon je že januarja na zasedanju zunanjih ministrov članic EU poudarila, da je palestinska država edino jamstvo za varnost Izraelcev. V začetku marca se je s Kacem pogovarjala po telefonu in mu prenesla pričakovanja Slovenije za takojšnje premirje v Gazi, sklenitev dogovora o talcih, opustitev namere za napad na Rafo in zagotovitev humanitarne pomoči ter osnovnih storitev civilistom v Gazi.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so medtem ob robu marčevskega vrha EU sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne.

Slovenija je zatem v Varnostnem svetu ZN glasovala za polnopravno članstvo Palestine v ZN, ki pa so ga ZDA ustavile z vetom. Zaradi glasovanja je izraelsko zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Tel Avivu Andrejo Purkart Martinez.

To bo že drugi obisk ministrice Fajon v Izraelu in Palestini od začetka vojne v Gazi. Tam se je namreč mudila že novembra, ko je izpostavila, da je edino zagotovilo za varnost Izraela mirovni proces, ki bo vodil k priznanju palestinske države.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.