16:22, pon, 6. Maj

Iniciativa mestni zbor odslej tudi v Pekrah in v Kamnici





Samoorganizirane mestne četrti in krajevne skupnosti so se s prvim zborov krajanov odslej pojavili tudi v Krajevni skupnosti Pekre, kjer so imeli prvo srečanje v sredo, 19. 11. 2014. Kakšnim 30 krajanom so organizatorji iz Iniciative Mestne zbor, ki so sklicali zbor krajanov pojasnili, da delujejo po principu, da dajo krajanom možnost sestajanja in odločanja o katerih problemih se bodo na zboru pogovarjali, a so hkrati jim dali jasno vedet, da Iniciativa Mestni zbor ne bo namesto krajanov dajala ali vlagala v njihovem imenu predlogov na krajevno skupnost, občino ali druge urada.

samooiniciativa (3)

Iniciativa Mestni zbor namreč, kot je pojasnil Matic Primc deluje po principu, da zbor krajanov skličejo, dogodek moderirajo in ob soglasju vseh zbranih krajanov sprejemalo ali sklepe ali pobude, ki pa jih nato mora nekdo v imenu krajanov podati na pristojno inštitucijo v mestu ali v državi. Uvodoma so tudi povedali, da Iniciativa Mestni zbor niso vstajniki, da pa so nastali v času mariborskih vstaj. Dodali so, da so nestrankarsko opredeljeni in da je njihov namen, da se prebivalci samoorganizirajo in sokreirajo krajevno in mestno politiko.

Ob tem Iniciativa Mestni zbor izpostavlja, da je na zboru lahko vsak le v vlogi krajana in da če je tudi na zboru prisoten svetnik mestne četrti ali krajevne skupnosti, lahko na zboru deluje le kot krajan. Dodajajo, da uspešno delujejo v 10 mestnih četrtih in v krajevnih skupnostih Pekre in Kamnica. Na naše vprašanje zakaj pa ne delujejo z roko v roki s krajevnimi skupnostmi in mestnimi četrtmi in ali ne organizirajo nekakšno vzporedno oblast, pa Primc dodaja, da z nekaterimi sodelujejo dobro (primer dobrega sodelovanja je navedel Radvanje), z nekaterimi sploh ne, v nekaterih pa imajo slabe odnose.

V Pekrah, kjer je zbor Samoorganizirane krajevne skupnosti Pekre potekal prvič, je krajan Zlatko Partljič izpostavil, da so komunalni problemi Peker znani že 20 let in jim tudi s KS Pekre v preteklosti ni uspelo razrešiti, a kljub temu zbor pozdravlja, vendar dvomi, da bo zbor Samoorganizirane krajevne skupnosti, bolj uspešen pri zahtevah po boljši komunalni in drugi opremljenosti Peker, napram Mestni občini Maribor, saj denarja ni. Eden izmed krajanov je zbor v Pekrah celo protestno zapustil.

V Kamnici pa so v sredo, 19. novembra 2014, imeli tretji zbor Samoorganizirane krajevne skupnosti Kamnica, kjer so prevladovale teme iz področja slabega vzdrževanja cest, obcestne signalizacije in področje kanalizacije. Tudi na tem zboru so nekateri, od 12 prisotnih, podvomili v uspešnost pritiska in zahtev Mestni občini Maribor, a bodo z vsemi predlogi po izboljšavah na komunalnem področju, seznanili Krajevno skupnost Kamnica in Mestno občino Maribor oz. pristojni urad.
Se pa je na tem zboru s strani enega od moderatorjev iz Iniciative Mestni zbor pojavila opomba snemalcu naše televizije, da naj zbora ne bi smel snemat, a ga je novinar naše televizije jasno opomnil, da se zbor izvaja javno in v javnih prostorih Krajevne skupnosti Kamnica ter da je bila televizija BKTV povabljena na zbor. Podobna reakcija se je zgodila spomladi tudi ekipi Planet tv pred nekaj meseci na zboru samoorganizirane mestne četrti Nova vas.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.