19:29, čet, 2. Maj

Izjemen dosežek mariborskega kompetenčnega centra pri razvoju inovativnih recikliranih materialov





V mariborskem kompetenčnem centru Interzero Plastics Innovations so po zahtevah naročnika trgovskega podjetja ALDI razvili reciklirani inovativni material za plastenke in zamaške za čistila pralnih strojev znamke TANDIL.

Iz surovinskega vira lahke odpadne plastične embalaže so sodelavci mariborskega kompetenčnega centra Interzero Plastics Innovations razvili inovativne recepture za visokokakovostne reciklirane plastične materiale z lastnostmi, ki so primerljive z materiali iz primarnih virov in so prilagojeni tehnološkim zahtevam za proizvodnjo plastenk in zamaškov.

Plastenka in zamašek čistila za pralne stroje TANDIL sta tako prvič izdelana iz recikliranega materiala, ki vsebuje minimalno 95 % PCR (reciklat po uporabi) iz surovinskega vira lahke odpadne embalaže. Material je oplemeniten z additivi, modifikatorji in stabilizatorji za izboljšanje lastnosti embalaže Plastenka je izdelana iz HDPE (polietilena visoke gostote) s postopkom pihanja, zamašek pa iz PP (polipropilena) s postopkom brizganja.

VIR: Laboratorij Interzero Plastics Innovations

Kot pojasnjuje direktorica kompetenčnega centra Interzero Plastics Innovations dr. Manica Ulčnik Krump: »Materiali, ki jih razvijamo v našem laboratoriju in so prilagojeni lastnostim po željah in potrebah kupcev, zagotavljajo želeno učinkovitost materiala ne glede na sestavo, onesnaženost in nekonsistenco vhodnih odpadnih materialov. Tovrstna inovacija izdelkov, kot je embalaža za čistila za pralne stroje TANDIL, zagotavlja znatne prihranke primarnih surovin, energije in emisij CO2«.

Podpora skupni ALDI pri predelavi plastičnih materialov različnih surovinskih virov.

Kompetenčni center Interzero Plastics Innovations Interzero, hčerinsko podjetje Interseroh+, kontinuirano podpira skupino ALDI pri njihovih prizadevanjih za zapiranje kroga odpadne plastične embalaže in optimizacijo embalaže. Skupina ALDI je od leta 2022 del »Recycling Alliance«. Strateško partnerstvo z Interseroh+ vključuje celoten portfelj njegovih storitev na področju recikliranja embalaže – od licenciranja embalaže, do optimizacije možnosti recikliranja embalaže in razvoja novih receptur za proizvodnjo iz plastične embalaže, ki jih razvijajo v kompetenčnem centru Interzero Plastics Innovations.

Od razvoja materialov in pomembne nagrade do kupcev

Potem, ko je bila embalaža iz reciklirane plastike TANDIL 3-v-1 za detergent za pranje perila v mesecu novembru 2023 nagrajena z nemško nagrado v kategoriji trajnosti ter v letu 2024 z nagrado WorldStar Award v kategoriji gospodinjstva, je Interzero Plastics Innovations ponovno podprl skupino ALDI pri njihovih prizadevanjih za zapiranje kroga odpadne plastične embalaže in optimizaciji embalaže.

Od februarja letos so na policah nemškega trgovskega podjetja ALDI Süd na voljo čistila za pralne stroje znamke TANDIL v nagrajeni embalaži, izdelani iz reciklirane plastike po uporabi (PCR) iz surovinskega vira lahke odpadne plastične embalaže.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.