14:06, sob, 18. Maj

Izrazili nezadovoljstvo zaradi ukrepov na Dravi





V Malečniku pri Mariboru je predsednik krajevne skupnosti Jože Škof sklical sestanek na temo sanacije reke Drave, na katerem je v imenu krajanov izrazil nestrinjanje z državnimi ukrepi na Dravi. Po njegovih besedah je treba strugo reke temeljito očistiti in poglobiti, da bi preprečili morebitne poplave.

“Krajani Malečnika imamo dovolj teh nesmislov. Zapravlja se milijone evrov, učinka ni pa nobenega,” je bil kritičen Škof.

Opozoril je, da dosedanji državni ukrepi na Dravi samo poslabšujejo stanje, saj struga spet zarašča, nastajajo otoki in sipine, reka pa ob visokih vodostajih znova sili v naselje. “Drava mora biti poglobljena in tekoča,” je prepričan.

Sokrajan Franc Duh je spomnil na obljube izpred več desetletij, da se bo strugo reke premaknilo bolj v desno proti kanalu, ki vodi od jezu v Melju do hidroelektrarne Zlatoličje. Tudi po njegovem prepričanju je treba strugo temeljito očistiti, da bo reka lažje tekla mimo naselja, obenem pa utrditi nabrežje, da ne bo odnašalo materiala.

Nevenka Colnarič iz Direkcije RS za vode je pojasnila, da je bil premik struge bližje kanalu ena od možnosti, ki so jih preučevali pred leti, a ni bila sprejeta, zato o tem ni več mogoče govoriti. V državnem lokacijskem načrtu je predvidena gradnja individualnih nasipov, ki jih bodo prihodnje leto postavili še v Malečniku in Trčovi. “Veliko smo že naredili, zdaj pa prihajamo tudi k vam,” je poudarila.

Strinjala se je, da je potrebno stalno vzdrževanje struge Drave, a usklajeno z zakonitostmi Nature 2000, kar je poudaril tudi Rok Ferme iz vodnogospodarskega podjetja (VGP) Drava – Ptuj, ki ima koncesijo za izvajanje del v strugi. Izpostavil je, da so v desetih letih za vzdrževanje Drave med Mariborom in Ptujem porabili okoli šest milijonov evrov in da bodo za njeno ustrezno stanje skrbeli tudi v prihodnje. A so pri tem omejitve – Ferme je pojasnil, da trenutno iz struge odstranjujejo le rastje, medtem ko gramoza in večjih frakcij ne morejo odstranjevati zaradi Nature 2000.

“Vsa leta vzdržujemo strugo na način kot lahko,” je povedal tudi predstavnik Dravskih elektrarn Maribor (DEM) Alojz Preglau. Pojasnil je, da se vsa dela izvajajo le na podlagi dovoljenja za poseg v naravo, je pa “dejstvo, da je Drava živa in se je že od nekdaj razlivala”.

Predstavnika zavoda za varstvo narave na včerajšnjem sestanku v Malečniku ni bilo, zato je Škof napovedal, da bo zahteval ponoven sestanek z ministrstvom za okolje in prostor ter naravovarstveniki.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.