09:15, sre, 8. Maj

Janša danes popoldne v zapor





Predsednika SDS Janeza Janšo danes pričakujejo v zavodu za prestajanje kazni zapora Dob, kjer se mora zglasiti zaradi obsodbe na dveletno zaporno kazen v aferi Patria. Nekateri podporniki ga bodo spremljali že na poti, ostali ga bodo pričakali pred zaporom. Vodstvo SDS medtem poziva vrhovno sodišče, naj nemudoma odloči o zadržanju izvršitve sodbe.

getfoto2

Ljubljansko okrajno sodišče je predsednika SDS Janeza Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča junija lani obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo, ki je bil v času nakupa patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna. Po prejemu poziva na prestajanje kazni je Janša napovedal, da se bo na poziv odzval.

Obenem je na ustavno sodišče vložil pritožbo, a so ustavni sodniki pritožbo zavrgli, ker ni izčrpal ostalih pravnih možnosti. Zahtevo za varstvo zakonitosti so na vrhovnem sodišču prejeli v sredo in jo v četrtek dodelili sodnici poročevalki, ki pa je po poročanju medijev predlagala svojo izločitev. Možnosti, da bi sodišče torej še pred Janševim odhodom v zapor zadržalo izvajanje kazni skorajda ni. Vodstvo SDS vrhovno sodišče poziva, naj nemudoma odloči o zadržanju izvršitve sodbe.

Janša naj bi se na Dob iz Šempetra podal okoli 16. ure, spremljali ga bodo nekateri somišljeniki. Na Dobu naj bi bil okoli 17. ure. Podporniki napovedujejo, da bodo vse, kar bodo počeli, počeli mirno in dostojanstveno, vendar odločno in nepopustljivo.

Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij pojasnjujejo, da so vsem zaprtim osebam, torej bodo tudi Janši, zagotovljene temeljne človekove pravice in svoboščine, razen tistih, ki so jim odvzete zaradi izvršitve kazenske sankcije. Po sprejemu vsakega obsojenca obravnavajo individualno in zanj izdelajo načrt.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.