09:53, pon, 29. Apr

Kako se spopasti s komarji?





Da bi poletne večere preživljali brez skrbi, predvsem pa brez pikov komarjev, v nadaljevanju preverite, kako uspešno pregnati te male nadležne kri pijajoče žuželke.

Na nekatere ljudi se komarji kar “lepijo”, medtem ko druge le redko kdaj kakšen piči. Kot piše spletni portal dominvrt.si so strokovnjaki ugotovili, zakaj. “Komarje naj bi privlačila naš videz in vonj, trdi profesor entomologije na floridski univerzi Jonathan Day. Po njegovem mnenju je tem malim krvosesom privlačnih kar 20 odstotkov ljudi. Meni tudi, da so komarji izjemno vizualna bitja. Še posebej v popoldanskih urah naj bi svojo žrtev tako izbirali na podlagi videza. Pikom naj bi bili najbolj izpostavljeni ljudje, ki so oblečeni v temna oblačila. Ko komar izbere svojo žrtev glede na videz, pa tisto ‘ta pravo’ izbere še na podlagi vonja. Komarje, na svetu jih je okoli 300 različnih vrst, pičijo pa samice, privlačita tako količina ogljikovega dioksida v izdihanem zraku osebe kakor tudi vonj kože. Debelejši ljudje in nosečnice z dihanjem proizvajajo več ogljikovega dioksida, zato komarji veliko raje zagrizejo vanje. Še posebej pa so jim všeč vonj po mlečni kislini, ki se izloča medtem ko telovadimo, aceton, ki ga sproščamo z dihanjem, in estradiol, ki je stranski produkt estrogena. Nekatere vrste komarjev pa pikajo zgolj v gležnje in noge, ker jih privlači vonj bakterij na nogah,” so zapisali na dominvrt.si. Ob tem še navajajo, da na žrtev komarje privabi tudi toplota, ki jo oddaja posameznik. Na primer, nosečnice, katerih telo oddaja več toplote, so tako tudi zaradi tega izpostavljene večjemu tveganju, da bo komar izbral prav njihovo kri.

Ob tem še pišejo, da so dostopne še druge raziskave o tem, zakaj naj bi eni bolj, drugi manj privlačili komarje. Japonski znanstveniki so na primer ugotovili, da nekatere krvne skupine bolj privlačijo komarje, med njimi sta bolj izpostavljeni krvni predvsem ’0’, najmanj pa jih privlači krvna skupina ’A’. Ljudje namreč izločamo snovi, po katerih komarji prepoznajo našo krvno skupino. Kot zanimivost so navedli tudi to, da naj bi komarji oboževali pivo. “Tisti, ki radi popijete kozarček hmeljeve pijače, lahko pričakujete, da vas bodo te male poletne nadloge prej pičile kot ostale.  Raziskava, ki so se je lotili na Ameriški organizaciji za nadzor nad komarji, je to potrdila, dovolj pa naj bi bila že zelo majhna količina piva. Organizacija za nadzor nad komarji je objavila tudi podatek, da so komarji v obdobju polne lune kar 500-krat bolj aktivni kot sicer. Ne glede na luno pa najraje ’napadajo’ predvsem zjutraj in zvečer,” so še zapisli na prej omenjenem portalu.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.