10:15, pet, 3. Maj

Kangler in SDS podarila Arsenoviču sprejem proračuna v prvem branju





Mariborski svetniki v prvem branju sprejeli odloka o proračunu za leti 2023 in 2024. Za je glasovalo 19 mestnih svetnikov, devet jih je bilo proti, šest jih ni glasovalo. A tudi tokrat ni šlo brez presenečenj. Lista Franca Kanglerja je sejo zapustila, Gibanje Svoboda je glasovala proti, SDS pa se je odločil, da ne glasuje.

Lista Franca Kanglerja – Nova Ljudska Stranka Slovenije obstruirala sejo in brez odgovornosti do volilcev podarila proračun Arsenoviču

Na seji smo prvič videli mestnega svetnika Franca Kanglerja, Lista Franca Kanglerja – Nova Ljudska Stranka Slovenije, ki pa je županu napovedal obstrukcijo seje pred glasovanjem, kar so tudi storili. Sprva je sicer dejal, da proračuna ne bodo podprli, eden izmed razlogov je večmilijonski dolg občine do javnih podjetij. Omenil je, da ni zaključnih računov, iz katerih bi se videlo, kako so bila sredstva porabljena. Zahteval je pojasnila in županu dejal: “Ne bo dolgo, ko boste imeli štrajk v Snagi in Nigradu.” Dodal je, da se delavci bojijo, da bodo podjetja pristala v stečaju. Dotaknil se je prodaje Farmadenta: “Tisti, ki mislijo kupiti Farmadent se sprehajajo po občini, celo nagovarjajo in se pogovarjajo z mestnimi svetniki, ki so delničarji ali celo lastniki. Za mene je to hudo narobe.”  

To pa ni bilo vse, nekaj besed je namenil tudi Karin Jurše, ki naj bi se, po njegovih besedah, sprehajala po pisarnah na občini in pomagala pri uskladitvi proračuna. Andrej Rajh – Gibanje Svoboda se je nekaj trenutkov kasneje vmešal in opozoril: “Tu se ne polemizira s svetniki, ampak ima vsaka sv skupina predstaviti svoje stališče.”   Arsenovič je Kanglerju dejal, naj se drži proračuna in ne dotika politike ter ga opozoril, da je čas potekel.

Kangler: “Ker ste tako prijazen nas, ker ste nas zaprli v stekleničko duha, vam tukaj povem, da napovedujem obstrukcijo naše svetniške skupine in bomo zapustili sejo pred glasovanjem. Zmenite se in odločite o tem proračunu. Sprejmite ga in sprejmite tudi odgovornost.”

A tisti, ki očitno prvi ni sprejel odgovornosti do volivcev, je ravno Franc Kangler. Njegova lista je prejela veliko glasov občanov Maribora, sedaj pa se v njihovem imenu ne odloča in na koncu je s to potezo podaril sprejetje proračuna v prvem branju njegovemu največjemu tekmecu na volitvah Saši Arsenoviču.

Veliko presenečenje glasovanje Gibanja Svobode

Da je proračun prenapihnjen so trdili tudi v svetniški skupini Gibanje Svoboda. Karin Jurše je poudarila, da pri pripravi proračuna niso sodelovali. “Naše stališče je bilo, da se je na podlagi preteklih izkušenj s proračuni pokazalo, da so bili v zadnjih treh letih proračuni vedno prenapihnjeni na prihodkovni strani za 20 do 30 milijonov.” Omenila je tudi, da v vsaki družini ali podjetju začnejo s finančnim načrtom na podlagi tega, koliko prihodkov pričakujejo. “V tem primeru je šlo v kontra smer,” je dodala. Ravno z Gibanjem svobode se je župan pogajal za sklenitev koalicije, med drugim so ga v drugem krogu županskih volitev podprli .

SDS ni glasoval, kljub temu, da so proračun ocenili kot prenapihnjen in poudarili, da se s financami tako ne ravna

Soodgovorni za sprejetje odloka o proračunu za leti 2023 in 2024 so zagotovo tudi člani SDS, ki so se vzdržali in niso glasovali. Poraja se vprašanje čemu, saj so ljudje na volitvah svoje glasove svetnikom namenili z razlogom, da odločajo o stvareh, ki se tičejo Maribora, sploh tako pomembni zadevi, kot je proračun občine. Na nek način so tako proračun podprli.

Zanimivo je tudi dejstvo, da je Vladimira Cokoja povedala da tudi sami ocenjujejo proračun kot prenapihnjen in izrazila, da so njihova pričakovanja bila usmerjena v to, da bo pripravljen strokovno in v skladu s predpisi. Poudarila je, da se tako s financami ne ravna, da bi bilo potrebno v proračun uvrstiti le projekte, ki imajo zagotovljeno finančno konstrukcijo, a se na koncu odločila vzdržati, prav tako kot drugi člani.

Kljub temu, da je veliko svetniških skupin bilo mnenja, da je proračun prenapihnjen in so bili skeptični nad izvedbo projektov, so naposled proračun le sprejeli. In tako se bodo nadaljevali številni projekti, gradnje brvi, obnova Lenta, projekti, ki so zagotovo tudi v osebnem interesu mariborskega župana.

Arsenovič zadovoljen in verjame v infrastrukturen proračun

Arsenovič je bil po glasovanju vidno zadovoljen. Opravičeval je, da je manjši denar za ceste, pločnike, mladino, itd. predvsem zaradi tega, ker praktično proračuna 2023 in 2024 v sebi nimatanovih investicij. Predvsem želi končati projekte kot so knjižnica, nabrežje Drave, brv na Lentu, zdravstven dom, sam pa je večkrat poudaril, da je Maribor oškodovan in prejema premalo denarja iz države ter da si tudi sam želi, da bi lahko v proračunu podelili več denarja za preostale postavke.

Zaplet ob koncu seje in med glasovanjem

Saša Arsenovič pred glasovanjem ni dopustil Igorju Jurišiču, da poda predlog svojega sklepa, prav tako ni omogočil svetnikom obrazložitve glasu. Prav tako so bili svetniki razburjeni, da glasujejo v enem glasovanju kar za proračuna za leti 2023 in 2024 ne glede na to, da sta bila predloga proračuna na dnevnem redu v dveh ločenih točkah. Ob vsem tem je bilo videti vidno dogajanje med svetniki Svobode, ki so se med tem zapletom tudi konzultirali in se očitno odločili, da glasujejo proti predlogu.

Glasovi vseh prisotnih:

Za je glasovalo 19 mestnih svetnikov: Andrej Bauman ( Arsenovič za Maribor ), Aljaž Bratina ( Arsenovič za Maribor ), Aleš Ciringer ( Gasilci Maribora neodvisna lista), Tatjana Frangež (Levica ) , Tjaša Gojkovič (Lista kolesarjev in pešcev ), Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev ), Alenka Iskra ( SD – Socialni demokrati ), Boštjan Klun ( SD – Socialni demokrati ), Metka Koler ( Arsenovič za Maribor ), Jelka Kolmanič ( Arsenovič za Maribor ), Tamara Kurnik ( Arsenovič za Maribor ), Eva Lozina ( Arsenovič za Maribor ), Zdravko Luketič (Nova Slovenija – Krščanski demokrati) , Samo Peter Medved ( Arsenovič za Maribor ), Katarina Mejal ( Arsenovič za Maribor ), Matej Pavlič ( Arsenovič za Maribor ), Melita Petelin ( Arsenovič za Maribor ), Gregor Reichenberg ( Arsenovič za Maribor ) in Vid Lešnik ( Arsenovič za Maribor ).

Proti je glasovalo devet svetnikov: Andrej Rajh, Edo Pavao Belak ( Gibanje Svoboda ), Lidija Divjak Mirnik (Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti) , Karin Jurše ( Gibanje Svoboda ), Simona Koželj ( Gibanje Svoboda ), Leonida Polajnar ( Gibanje Svoboda ), Davorka Pregl ( Gibanje Svoboda ), Marko Slavič ( Gibanje Svoboda ), Dejan Stanko ( Gibanje Svoboda ).

Glasovali niso: Vladimira Cokoja ( SDS – Slovenska demokratska stranka ), Alen Filipovič ( SDS – Slovenska demokratska stranka ), Ivana Grgić, Dejan Kaloh ( SDS – Slovenska demokratska stranka ), Milan Lukić ( Gibanje Svoboda ), Darka Pernek Arnuš ( SDS – Slovenska demokratska stranka ).

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.