15:27, sob, 27. Apr

Kardiologi za 21. julij napovedali stavko





Zdravniki na oddelku za kardiologijo in angiologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so se danes soglasno odločili, da 21. julija začnejo stavkati. Po besedah predstojnika oddelka Vojka Kaniča bo za urgentne primere poskrbljeno, medtem ko bodo redni programi odpadali. “Ne bomo nikogar vozili po Sloveniji,” je poudaril.

getfoto2

Stavko lahko prepreči le še dogovor z vodstvom UKC Maribor, s katerim imajo sestanek napovedan za ponedeljek. “Dogovor iz prejšnjega tedna je, da se v ponedeljek dobimo z vodstvom, kjer bo sodeloval tudi stavkovni odbor. Upam, da bomo našli do 21. julija rešitev za nastalo situacijo,” je po današnjem sestanku kardiologov pojasnil vodja zdravniškega sindikata Fides v Mariboru Boris Rižnar.

Glavno jedro spora z vodstvom kliničnega centra je plačilo kardiologov za interventne posege. “Zahtevamo plačilo po storitvi in ne po beleženju minut,” je pojasnil Rižnar. Za opravljanje urgentnih interventnih kardioloških posegov, ki zahtevajo poseben prihod zdravnika na delovno mesto, zahtevajo plačilo v višini 200 evrov bruto za vsak opravljen poseg.

Kardiologi prav tako zahtevajo plačilo parkirnine, ko so klicani na interventne kardiološke posege, ter enako število dni dodatnega dopusta iz naslova ionizirajočega sevanja kot zdravnikom, ki so stalno izpostavljeni temu sevanju. Po besedah Rižnarja želijo neoviran dostop do laboratorija v stanju, ko je klic na urgenco, kot tudi umik odredbe za neprekinjeno zdravstveno oskrbo bolnikov, ki je bila odrejena trem zdravnikom, ki so umaknili soglasje za delo v pripravljenosti. “V želji po premostitvi nekajletnega zaostajanja v razvoju kardiologije, še posebej interventne, zahtevamo tudi, da se opremi še en prostor za opravljanje tovrstnih posegov,” je še dodal.

Stavka naj bi potekala po ustavljenem redu. “Poskrbljeno bo za urgentne primere. Kardiološka ambulanta bo sprejemala tudi samo urgentne primere. Bolniki, ki so naročeni, pa bodo obveščeni, da se prenaročijo,” je še pojasnil Rižnar.

“Delo bomo organizirali tako, da bo urgenca tekla nemoteno. Vsi redni programi pa bodo odpadali, torej ambulante, obremenitvena testiranja, ultrazvoki in naročeni na invazivno diagnostiko. Vsekakor lahko pomirim javnost, da ne bomo nikogar vozili po Sloveniji,” je pojasnil vodja oddelka Kanič.

Upa, da bodo v prihodnjih desetih dneh zbližali stališča z vodstvom UKC Maribor, ki jih v letu in pol niso uspeli, ter da stavka ne bo potrebna. “Gre namreč zgolj za dobro voljo merodajnih in upamo, da bo prišlo do pozitivnih premikov,” je dejal. “Ni nobenega razloga, da se ne bi našla neka možnost. Pravne možnosti obstajajo, gre samo za korektno izkoriščanje prava,” je dodal.

Vodstvo UKC Maribor je napoved stavke skupno 15 kardiologov na oddelku pospremilo s pojasnilom, da bo stavkovne sklepe preučilo. Predstavnike stavkovnega odbora in Fidesa je povabilo na sestanek, ki bo v ponedeljek ob 10. uri. “Delo na oddelku za kardiologijo in angiologijo poteka nemoteno,” so ob tem še sporočili iz kliničnega centra.

Podporo mariborskim kardiologom je v četrtek izrekel tudi glavni odbor Fides in jim zagotovil strokovno in logistično podporo. Stavka bo potekala do izpolnitve stavkovnih zahtev oziroma do podpisa sporazuma o rešitvi stavkovnih zahtev.

Zdravniki na oddelku za kardiologijo in angiologijo ne najdejo skupnega jezika z vodstvom UKC Maribor glede plačila za delo zunaj rednega delovnega časa, ki je po uvedbi elektronskega evidentiranja delovnega časa nižje od plačila njihovih kolegov v UKC Ljubljana. Trije starejši zdravniki (Vojko Kanič, Damijan Vokač in Anton Lobnik) so zato preklicali soglasje za delo ponoči, kar stopi v veljavo s 17. julijem.

Razmere so se dodatno zaostrile prejšnji teden, ko je direktor UKC Maribor Gregor Pivec omenjenim trem kardiologom izdal odredbo o 24-urni neprekinjeni zdravstveni oskrbi kardioloških bolnikov, s čimer jih je prisilil, da še naprej delajo. A po prepričanju kardiologov je takšen ukrep protizakonit. Ker ostalih zdravnikov ni dovolj, obstaja možnost, da bo treba bolnike, ki ponoči doživijo srčni napad, iz UKC Maribor v prihodnje pošiljati na posege v druge bolnišnice.

Vir: STA

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so nam sporočili, da je vodstvo UKC Maribor danes ob 13.15 dobilo sklep o začetku stavke na Oddelku za kardiologijo in angiologijo Klinike za interno medicino UKC Maribor. Stavkovne sklepe bodo preučili. Ob tem pa je vodstvo že povabilo predstavnike stavkovnega odbora in Fidesa na sestanek, ki bo potekal v ponedeljek, 14. julija 2014, ob 10. uri. Delo na Oddelku za kardiologijo in angiologijo poteka nemoteno.

Druge novice

Comment

  • zdenka

    11 julija, 2014

    to je največja svinjarija kar jih premore ta dežela Slovenija 15 evr za tako pomembno delo to pa je že več kot podcenjevanje.Gospod cerar pa kar 150 do 250 evr za nekakšno svetovanje kako pogubiti državo in narod v njej sramota da ji ni primere in sedaj se naj zdravniki s stavko borijo za pravičnost ja tudi to je demokracija swvinjarija. sram me je da se to vse dogaja prav v naši sloveniji

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.