06:42, tor, 7. Maj

“Kje so mariborske tovarne?”





“Kje so mariborske tovarne?” se sprašujejo predstavniki Iniciative za demokratični socializem. “Nekoč TAM, TVT Boris Kidrič, EM Hidromontaža, Metalna in drugi… danes socialna bomba“, so zapisali, v Tkalki v središču Maribora pa sklicali javno razpravo pod tem naslovom.

iniciativa za demo soc

Skozi razmišljanja govornikov so skušali opisati zakaj se danes nahajamo v trenutku visoke brezposelnosti, ko kljub izobrazbi mladi ne dobijo dela, zaposleni in upokojenci pa z majhnimi dohodki komaj preživijo iz dneva v dan. Gregor Kašman je zbrane nagovoril s “tovariši in tovarišice“. Nadalje je nizal podatke, kot npr. da je postal Maribor v zadnjih 25 letih gospodarsko brezno, da je bil Maribor najbolj razvit v 60. letih itd. Eno od načel, ki ga danes pogreša je t.i. plačno razmerje 1:5, meni namreč, da “nihče ne opravlja več kot 5-krat več dela od najslabše plačanega delavca.

tkalka predavanje

Miha Kosi je denimo izpostavil, da je privatizacija, ki je v Sloveniji aktualna, “priznanje nesposobnosti dosedanje politike vodenja. Vsak dan slišimo, da je država slab lastnik.Anita Tolić pa je na “stare čase” spomnila z besedami, da če smo nekoč “živeli v družbi, kjer je obstajal t.i. obči interes, smo danes v družbi, kjer obstaja le še zasebni interes.” Kaj naj bi torej bila perspektiva prebivalcev nekdanjega industrijskega središča? Predlagajo zadružništvo in različne oblike delavskega soupravljanja.
Podrobnosti v oddaji Občinski informator. Jutri ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.