05:52, pon, 6. Maj

Klub Oven o mobilnosti na Dravi nekoč in danes





Na septembrskem srečanju Kluba Oven so spregovorili o mobilnosti na Dravi nekoč in danes. Medtem ko je bila reka nekoč pomembna prometna pot in središče družabnega življenja, danes večinoma sameva. Po mnenju zbranih na nocojšnji razpravi na ladjici na mariborskem Lentu bi se dalo na reki početi več, tudi v turistične namene.

Klub Oven o mobilnosti na Dravi nekoč in danes Foto: STA
Klub Oven o mobilnosti na Dravi nekoč in danes
Foto: STA

Predsednik Turističnega društva Maribor Zlatko Jesenik, ki na mariborskem delu Drave izvaja turistične prevoze s splavom, je pojasnil, da je bilo splavarjenje nekoč pomembna gospodarska panoga v Mariboru in celotni Dravski dolini. Danes pa je predvsem turistični produkt, s katerim ohranjajo tradicijo in poskušajo k reki privabiti čim več ljudi.

Tako prirejajo različne dogodke, kot je tradicionalni splavarski krst v okviru Festivala Stare trte, leta 2017 pa bodo kot člani mednarodne splavarske zveze gostili splavarje iz vse Evrope. Medtem ko njihov splav zdaj vozi le od Koblarjevega zaliva do Vodnega stolpa ob mariborskem Lentu, bi radi takrat splave spustili tudi po stari strugi reke Drave, torej vse do Malečnika, Dupleka in naprej. To ne bo lahka naloga, saj je vodostaj v stari strugi zelo nizek, a Jesenek se nadeja, da jim bo uspelo zadevo v dogovoru z Dravskimi elektrarnami Maribor (DEM) rešiti.

V mariborskem Melju je na reki dejaven Jet ski klub Miklavž, ki omogoča vožnjo po Dravi z vodnimi skuterji. Konec tega tedna po besedah predsednika kluba Borisa Potrča zaključujejo letošnjo sezono, a že željno pričakujejo tradicionalno silvestrsko vožnjo. “Najlepše je, ko je sneg,” je dejal.

Včasih je bilo na mariborskih nabrežjih še več dogajanja, je povedala Olga Novak, ki živi na Lentu in je s prijatelji vzpostavila Facebook stran, na kateri objavlja stare fotografije in zgodbe mesta. Nekoč so se ljudje kopali v Dravi, skakali z mostov in preprosto živeli z reko, čeprav jim je povzročala veliko gorja, ko je poplavljala, je pojasnila.

Vsi sogovorniki na nocojšnji razpravi so se strinjali, da bi mesto moralo bolje izkoristiti svojo lego ob reki. Po besedah Novakove si Lent zasluži temeljite obnove in boljšega odnosa mestnih oblasti kot v preteklosti, ko so številne stare hiše preprosto podrli.

Jeseneka najbolj moti cestni promet po Lentu, ki je v teh dneh, ko je zaprta vzporedna Koroška cesta, še bolj poln avtomobilov. “Lent mora postati peš cona, kjer bodo lahko v miru potekali različni dogodki, ljudje pa se bodo lahko v miru sprehajali, ne pa le izogibali avtomobilom,” je menil.

Klub Oven je projekt družbe Oven Elektro Maribor, namenjen izobraževanju in obveščanju na področju obnovljivih virov energije, e-mobilnosti, zelenih delovnih mest in recikliranja. Dejavnosti potekajo z organizacijo mesečnih dogodkov, prek spletne strani in skozi info točko, ki so jo marca odprli v Kinu Udarnik.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.