13:02, pon, 29. Apr

Kmetijski pridelki pri pridelovalcih na letni ravni cenejši





Živali in živalski proizvodi pri pridelovalcih so se na letni ravni pocenili za 8,9 %. Najizraziteje so upadle cene mleka in perutnine. Po drugi strani so bili jajca in prašiči dražji kot pred enim letom.

Cene rastlinskih pridelkov so se zvišale v povprečju za 13,8 %. Krompir in zelenjadnice so bili dražji za petino, sadje pa za skoraj desetino.

Vrednost odkupljenega mleka upadla

Odkup v skupini živinoreja je v letni primerjavi vrednostno upadel za desetino. Znižanje je bilo najizrazitejše pri vrednosti odkupljenega mleka. Odkupljena je bila manjša količina mleka, nižja pa je bila tudi njegova cena.

V primerjavi s prejšnjim januarjem se je vrednost odkupa v skupini sadjarstvo in vinogradništvo zvišala za desetino. Porasli sta tako vrednost odkupljenega sadja kot tudi vrednost alkoholnih pijač.

Odkup v skupini poljedelstvo se je vrednostno povečal za 44,5 %. Vrednost odkupljenega krompirja je porasla za 60,7 % zaradi količinsko večjega odkupa in višjih cen pridelka. Dvignili sta se tudi vrednosti odkupljenih žit in zelenjadnic.

Tabele z najnovejšimi podatki so na voljo v podatkovni bazi SiStat.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.