14:12, pet, 26. Apr

Ko županjo Ruš Urško Repolusk doleti “izguba spomina”





“Obljubila sem, da bomo prijazna občina za mlade družine…. Verjamem, da smo postali in da gremo v pravo smer,” je uvodoma na družbenih omrežjih zapisala Urška Repolusk, županja občine Ruše. Pohvalila se je tudi z višjimi subvencijami za vrtec, prav sama pa je bila kar dvakrat predlagateljica višjih cen vrtca in bi do tega prišlo, če tega ne bi preprečili svetniki. A najverjetneje je ob zapisu “Smo otrokom prijazna občina, pridobivamo pa tudi certifikat “mladim prijazna občina”,” na to pozabila. Pozabila je očitno tudi, da so pred občino posekali 11 dreves, med njimi lipo zgodovinskega pomena.

Svetniki so jo opozorili, da so v predvolilnih programih obljubili, da bodo pomagali mladim družinam, in bi s to podražitvijo, storili ravno nasprotno.

Podražitev vrtca, je županja predlagala že oktobra 2019. Tedaj bi, v kolikor svetniki tega ne bi ustavili, bil vrtec za prvo starostno obdobje dražji za 102 evra mesečno. Svetniki so jo že tedaj opozarjali. Opomnili so jo, da so v predvolilnih programih obljubili, da bodo pomagali mladim družinam, in s to podražitvijo, bi storili ravno nasprotno. Podražitev je bila s strani županje tako predlagana na 6. redni seji, leto kasneje pa tudi na 11. redni seji. Takrat bi se cene zvišale za 57,35 evra mesečno.

FOTO: ruse.si / 11. redna seja 7. 8. 2020
Predlog uskladitve cene programa s strani OŠ Janka Glazerja Ruše

“Nekdo danes sedi v senci, ker je nekdo, nekoč, posadil drevo,” zapis, ki ga je objavila županja, čeprav je ravno zaradi nje padlo kar nekaj dreves, med drugim zgodovinska  lipa

“Nekdo danes sedi v senci, ker je nekdo, nekoč, posadil drevo,” citat, ki ga je zapisal Warren Buffet. Na fotografiji spodaj vidimo liste z napisi, ki so bili pripeti na sadike lipe. Le-te je županja Ruš podarila novorojencem v občini. Takrat je dejala, da želijo spodbuditi zasaditev novih dreves. Sliši se kot zelo lepa poteza, a korak naprej, nas misel popelje na Trg vstaje, kjer je bila podrta osamosvojitvena lipa.

Novembra 2020 so se v okviru obnove Trga vstaje v Rušah začela prva dela. Tedaj so odstranili 11 dreves, med njimi je bila tudi osamosvojitvena lipa, ki naj bi bila poškodovana, na občini so namreč zapisali: “Odstranjenih je bilo 11 dreves, ki niso imela večje arboristične vrednosti, med njimi tudi osamosvojitvena lipa, ki je bila delno poškodovana (v sredini drevesa se je v drevo vraščala žica, v zgornjem delu je bila dvovrhata, z vraslo skorjo med glavnima vrhovoma).” Vili Rezman je tedaj opomnil, da je lipa bila skupaj s parkom zaščitena s tremi odloki, čeprav so na ruški občini trdili drugače. Arboristična ocena je po besedah Rezmana bila takšna, da so drevesa v parku vitalna in da so v dobrem ali vsaj zadovoljivem stanju in da so potrebni manjši vzdrževalni posegi.  

Zaviranje razvoja turizma oz. dejavnosti, ki so priljubljene med mladimi

Pozabila je verjetno tudi na Ruški splav, katere lastnik je bila občina, ki se je odločila za prodajo. Glede na to, da se turizem na Dravi uspešno razvija po drugih občinah, to zagotovo ni bila najbolj posrečena poteza. V Rušah je prejšnje občinsko vodstvo začelo graditi kolesarski poligon v Matavškomi jami. Veliko sredstev je že bilo vloženih, a bi bilo potrebno odobriti dodatna, da bi dela zaključili. Županja Urška Repolusk tega projekta ni zaključila, čeprav je sama večkrat dejala, da projekt podpira. Na ta način zavira razvoj kolesarskega turizma in posledično onemogoča dejavnost, ki bi bila namenjena tudi mladim v občini, kot primer pumptrack, ki je bil med občani dobro sprejet in je prinesel mladim v Ruše dodatno popestritev vsakdan.

Matavškova jama, vir: Facebook profil Aktivni volivci Ruš 2018-2022

Na družine je, kot kaže, pozabila tudi ob planiranju nove obvoznice, saj bi nekateri ostali brez dvorišč, kjer se igrajo njihovi otroci. Prav tako še ni izveden projekt kanalizacije v Rušah.

Z glavo skozi zid, subvencija namenjena mladim padla v vodo

Z genialno potezo, preoblikovanjem Cezama v Šport Ruše, je bilo izgubljenih 15 tisočakov, ki bi jih lahko za mladinske projekte prejeli s strani urada za mladino, Ministrstva za šolstvo, ter 5.000 evrov, ki bi jih lahko prejeli s strani Ministrstva za kulturo. Županjo so na to opozarjali, a je šla z glavo skozi zid. Ko se je Cezam preimenoval, se je namreč spremenila dejavnost sama, del dejavnosti je bilo preneseno na Zavod Rast Ruše, kjer pa projektov na razpise niso morali prijaviti, saj ne delujejo dovolj dolgo, zato nimajo potrebnih referenc.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.