18:44, čet, 16. Maj

Konec tedna se izteka poskusno delno zaprtje Koroške ceste





V Mariboru se konec tega tedna izteka poskusno delno zaprtje Koroške ceste za promet, kar je v javnosti zanetilo številne polemike. Stanovalci, obrtniki in ostali dejavni na tej cesti, združeni v neformalno skupino Akterji Koroške ceste, opozarjajo, da si ceste v prejšnji obliki ne želijo, hkrati pa zahtevajo bolj celostno reševanje tega problema.

koroška1

Da bi eno od prometno najbolj obremenjenih cest v mestnem jedru naredili bolj prijazno pešcem in kolesarjem, so na njej za tri tedne delno zaprli promet. Mnenja glede tega so deljena, tudi med stanovalci, obrtniki in društvi, ki delujejo na tej ulici. To se je pokazalo na sestankih Akterjev Koroške ceste, ki so jih na pobudo iniciative Živo mesto oziroma društva Hiša! začeli prirejati spomladi.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala predsednica društva Hiša! Katja Beck Kos, so se udeleženci teh srečanj strinjali, da so na Koroški cesti potrebne spremembe, a od občine pričakujejo pravočasno obveščenost in možnost soodločanja. Zahtevajo celostno reševanje problema v smeri revitalizacije celotnega starega mestnega jedra, torej tudi Lenta in tržnice, kar se v primeru trenutne začasne delne zapore prometa ni zgodilo. “Gre za kompleksno zadevo, ki se ne more zreducirati samo na promet,” je pojasnila.

Po besedah ene od stanovalk na Koroški cesti Karmen Teržan Kopecky se prometa, kakršen se je odvijal na tej cesti pred delno zaporo, ne sme več dovoliti. “Po dolgih desetletjih smo lahko končno odprli okna, saj sta sicer hrup in smrad neznosna,” je povedala.

Še vedno imajo sicer težave zaradi kaljenja nočnega miru zaradi bližnjih gostinskih lokalov. Zato pozivajo občino, da omeji delovni čas lokalov v tem delu mesta, policisti in redarji pa okrepijo nadzor nad kršitelji.

Občini najbolj zamerijo, da o delni zapori niso bili predhodno in ustrezno obveščeni. To moti tudi gasilce, ki imajo sedež na Koroški cesti. Kot je povedal njihov predsednik Milan Eržen, jim je to močno otežilo delo, še posebej prvi teden zapore, ko so se na cesti še izvajala številna gradbena dela. “V primeru intervencije je vsaka izgubljena minuta življenjsko pomembna,” je dejal. Obenem je priznal, da imajo zaradi siceršnje gneče na cesti gasilci velike težave z izvozom tudi takrat, ko cesta ni zaprta za promet, zato so na občino ponovno vložili prošnjo za selitev.

Začasna delna zapora Koroške ceste je zaenkrat predvidena do nedelje. Kako bo naprej, še ni znano. Ob uvedbi ukrepa je bilo rečeno, da se bodo o morebitnem podaljšanju zapore odločali po preučitvi izvedenih meritev in odzivov javnosti med poskusnim obdobjem.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.