08:26, pon, 20. Maj

Korak bliže k obnovi kopališča Mariborski otok





Kopalna sezona na Mariborskem otoku se bo letos začela nekoliko kasneje kot običajno. Upravljavci trenutno še urejajo kopališče, zaradi dotrajane opreme pa upajo, da bo kmalu možna celovita obnova, ki jo zaradi pomanjkanja denarja v občinski blagajni nameravajo izvesti v javno zasebnem partnerstvu. S tem se je danes strinjal tudi mestni svet.

Mariborski otok

Zaradi vzdrževalnih del je Mariborski otok, ki je med domačini tudi priljubljeno sprehajališče, od konca maja do 23. junija zaprt.

Mariborski mestni svetniki so bili danes soglasni, da se z načrti za obnovo tega edinega odprtega javnega kopališča v Mariboru predolgo čaka. Vršilec dolžnosti direktorja mestne uprave Damjan Lah je pojasnil, da občina sama te investicije nikakor ne more izvesti, saj za to nima dovolj denarja.

Zato preučujejo možnosti izvedbe obnove v obliki javno zasebnega partnerstva. Aprila lani se je namreč javil konzorcij treh podjetij, ki jih v zameno za dolgoročno koncesijo za upravljanje s kopališčem zanima vlaganje v obnovo. Investicija se v tem primeru ocenjuje na slabe štiri milijone evrov, pri čemer naj bi bili zasebni partnerji, katerih imena so zaenkrat še skrivnost, pripravljeni pokriti velik del sredstev.

Mestni svetniki so idejo načeloma podprli. S tem so dali zeleno luč za izdelavo podrobnejše dokumentacije predlaganega javno zasebnega partnerstva, s katero bodo dorekli vse podrobnosti razmerja. Nato bodo o predlogu še enkrat odločali.

Po besedah enega od avtorjev danes predlagane dokumentacije Bojana Strajnarja je obnova tega kopališča zelo zahteven projekt, saj je treba upoštevati stroge naravovarstvene pogoje. Kopališče se namreč nahaja na naravnem otoku na Dravi, ki ima status naravnega spomenika. Obnovo so načrtovali že pred leti, a se je zataknilo tako zaradi denarja kot zaradi okoljevarstvenikov.

Med prednostmi izvedbe v javno zasebnem partnerstvu je Strajnar poleg manjših stroškov občine navedel dolgoročno znižanje stroškov vzdrževanja infrastrukture in manjšo odvisnost prihodkov v občinsko blagajno od uspeha kopalne sezone oziroma vremena. Nekateri mestni svetniki so sicer menili, da je predlaganih 25 let koncesije glede na finančni vložek zasebnikov predolgo obdobje, a to naj bi bilo še vse mogoče spremeniti. Številni so tudi opozorili, da mora kopališče tudi po obnovi ostati na voljo širši javnosti po dostopni ceni.

Na območju Mariborskega otoka je poleg temeljite obnove bazenov in pripadajočih objektov treba tudi urediti nov sistem kanalizacije in oskrbe z vodo, kar mora kriti sama občina.

Mariborski mestni svetniki so na današnji seji med drugim sprejeli tudi dokumentacijo za rekonstrukcijo kletne etaže v osrednji enoti mariborskega zdravstvenega doma za prostore centralne sterilizacije in pralnice perila. Obenem so potrdili nov mandat direktorju tega doma Jerneju Završniku.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.