07:03, sob, 27. Apr

KPK preiskuje Javni holding Maribor, sum na več nepravilnosti





Komisija za preprečevanje korupcije ima te dni delo s papirologijo Javnega holdinga Maribor.

Komisija je decembra lani prejela dve prijavi, ki se nanašata na sum nepravilnosti v Javnem holdingu Maribor, so iz KPK sporočili za lokalec.si. Pojasnili so, da “sta prijavi v fazi predhodnega preizkusa, v okviru katerega se preveri, ali obstaja sum kršitev iz pristojnosti Komisije, in se na podlagi tega odloči o (ne)uvedbi preiskave.”

Zahtevali so določene dokumente

Sicer pa iz Komisije za preprečevanje korupcije trenutno še ne morejo biti konkretni za kaj gre, zapišejo v odgovorih na naša vprašanja: “V tej fazi postopka – ko še ne moremo govoriti o preiskavi konkretnih oseb – Komisija pridobiva vso relevantno dokumentacijo in pojasnila, ki so podlaga za odločitev o nadaljnjem postopku. Med drugim je za določene podatke in pojasnila zaprosila tudi Javni holding Maribor, ki je določeno dokumentacijo tudi že posredoval. Ker je predhodni preizkus še v teku, vam več konkretnih informacij o zadevi v tej fazi ne moremo posredovati.”

So bili na Javnem holdingu Maribor tudi kriminalisti?

Sicer pa smo v minulih dneh vprašanja o tem, če so se morda na Javnem holdingu Maribor oglasili kriminalisti, naslovili tudi na Policijsko upravo Maribor. Tam nam podatkov ne želijo podati, pojasnijo le: “Na Policijsko upravo Maribor neprestano prejemamo več anonimnih in drugih prijav ter informacij, ki se nanašajo na sume nepravilnosti pri poslovanju gospodarskih družb, kot tudi na sume nepravilnosti pri delu različnih organizacij, tako javnih kot zasebnih. Vse prejete prijave preučimo in ustrezno ukrepamo. Na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne osebe, pa zaradi določil Zakona o varstvu osebnih podatkov ne moremo odgovoriti.”

Gre morda ravno za svetovalne in druge pogodbe, ki jih ima Javni holding Maribor sklenjene z zunanjimi izvajalci? Se bo morda izkazalo, da Javni holding Maribor vendarle ni dojenček, ki se uči hoditi, (to navaja župan Arsenovič), temveč dobro namazan stroj, ki deluje dobro za točno določene ljudi, ne pa za vse Mariborčane in njihov boljši servis?

Danes so se na JHMB odzvali in potrdili:

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) se je nedavno obrnila na Nadzorni svet Javnega holdinga Maribor (JHMB) z zaprosilom za posredovanje podatkov oziroma dokumentacije. V skladu s tem je nadzorni svet pojasnil KPK metodologijo izračuna plače sedanjega direktorja Andreja Rihterja in predhodne direktorice Lidije Pliberšek. V ta namen je KPK tudi posredoval ustrezno dokumentacijo, ki so jo pripravile strokovne službe JHMB.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.