06:59, sob, 27. Apr

Lenart in Zreče sta dobila naziv mesta, v Sloveniji je takih 67 naselij





Vlada je Lenartu v Slovenskih goricah in Zrečam decembra lani podelila status mesta, so potrdili na lenarški in zreški občini. V Sloveniji ima tako zdaj status mesta skupno 67 naselij. Status mesta je za posamezno naselje in lokalno skupnost simbolnega značaja, zato odločitev vlade ne bo imela finančnih posledic za državni proračun.

Sedež Občine Lenart

Prav tako finančnih posledic ne bo niti za proračuna občin Lenart in Zreče. Po navedbah vlade obe naselji izpolnjujeta pogoje za status mesta v skladu z zakonom, ki določa, da je mesto večje urbano naselje, ki se po velikosti, ekonomski strukturi, prebivalstveni gostoti, naseljenosti in zgodovinskem razvoju razlikuje od drugih naselij in ima več kot 3000 prebivalcev.

Lenart mesto od 1989, a to do zdaj ni bilo zapisano v Uradnem listu

Kot so povedali na lenarški občini, je sklep o razglasitvi mesta lenarški občinski svet sprejel že leta 1989, vendar doslej ni bil objavljen v uradnem listu. 29. novembra leta 1989 je prišel v Lenart takratni predsednik republiške skupščine Miran Potrč in Lenart razglasil za mesto.

Zreče so se razglasile za mesto 1987, a pravi mestni status dobile zdaj

Zreče pa so se same razglasile za mesto oktobra 1987, ko so se začela prizadevanja za samostojno občino. “Čeprav smo se zavedali, da za pravi mestni status morda še nismo imeli vseh zakonskih pogojev, danes lahko ocenjujemo, da smo hoteli Sloveniji in takratni politiki dokazati, kako smo presegli dejanske pragove avtonomije v krajevnih skupnostih,” so zapisali na zreški občini. Zreče so v tem času postale sodobno urbano mestno naselje, ki je vse bolj dozorevalo in postajalo center nove in samostojne občine.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.