15:01, sob, 4. Maj

Letni kino Minoriti zelo uspešno zaključen, ponovitve dokumentarca 2017 v GT22





13 vrhunskih filmskih večerov je pritegnilo 3000 obiskovalcev in obiskovalk.

Organizatorji – Društvo za razvoj filmske kulture Maribor, Lutkovno gledališče Maribor in Klub KGB – so z letošnjo izvedbo Letnega kina Minoriti, ki se je uspešno zaključil s sobotno projekcijo Almodovarjevih Vzporednih mater in Kuklinih Sester, izjemno zadovoljni. V prvi vrsti so hvaležni mariborskemu občinstvu, ki se je množično vrnilo na Minorite v Avditorij Lutkovnega gledališča Maribor, obisk je namreč primerljiv s predkoronskim rekordnim letom 2019: presegel je 200 obiskovalcev in obiskovalk v povprečju na projekcijo.

Čeprav gre dober obisk delno pripisati tudi sreči z vremenom – nadomestni nedeljski termin se je v tej sezoni izkazal kot nepotreben – pa je za izjemen uspeh v mestu brez mestnega kina zaslužno predvsem široko zavezništvo s številnimi partnerji iz javnega sektorja, gospodarstva in filmskega področja.

Še posebej si v čast štejejo dober obisk in vrhunske debate na slovenskih filmih in filmih, ki so nastali v slovenski koprodukciji, ter uspešno izvedeno in dobro obiskano projekcijo digitalno restavrirane filmske klasike Boter. Le redko se zgodi, da je sezona izvedena brez terminskih manevrov in premikov, ki so v letošnji izvedbi formirali dragoceno, predano in zvesto občinstvo. Po dveh letih okrnjenega dela in družabnega gibanja je bil Avditorij na vseh projekcijah ne le dobro ali zadovoljivo poln, nekatere projekcije so bile skorajda razprodane. Predvsem premiera dokumentarnega filma Gorana Vojnovića 2017 o zmagi slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu leta 2017 v Carigradu je požela izjemno zanimanje. Ker se to še zdaj ni poleglo in ker se košarkarska reprezentanca podaja v boj za ubranitev naslova, se je Društvo za razvoj filmske kulture odločilo, da bo film 2017 ponovno predvajalo na dodatnih projekcijah v IntimnemKinu.GT22: v petek, 26. avgusta, v ponedeljek, 29. avgusta in v torek, 30. avgusta ob 20. uri. Iskali so tudi primeren termin v Avditoriju, a ta zaradi zasedenosti prostora in ekipe žal ni bil na voljo.

Kaj smo videli v Avditoriju?

Pripravljena je bila selekcija aktualnih naslovov vseh zvrsti, in pokrivali so širok diapazon tem, pristopov, aspektov: začenši z Inventuro slovenskega režiserja Darka Sinka (sobota, 9. julij), čemur je sledila čudovita filmska meditacija na temo otroštva in izgube Mala mama, francoske režiserke Céline Sciamma (13. julij); dokumentarec 2017 o največjem uspehu slovenskega ekipnega športa z vsemi največjimi košarkarskimi zvezdami (16. julij); najboljši britanski film leta Belfast, skozi katerega režiser Kenneth Branagh z veliko mero grenko-sladke nostalgije podoživlja otroštvo v razklani severnoirski prestolnici (20. julij); ter nadaljevali s Sladičevo pico, romanco v Los Angelesu divjih sedemdesetih, ki jo je posnel Paul Thomas Anderson (23. julij); dihjemajočo dokumentarno vizualno poslastico na strehi sveta Snežni leopard (27. julij); mesec julij pa je zaključila komedija Pravi moški, ki si je med številnimi nagradami prislužila tudi srebrnega medveda za najboljšo žensko vlogo na Berlinalu (30. julij).

V avgustu so se zvrstile projekcije: filma Morena, z zlato kamero v Cannesu nagrajena hrvaško-slovensko-ameriško-brazilska koprodukcija s slovitim izvršnim producentom Martinom Scorsesejem (3. avgust); predpremiera dolgo pričakovanega celovečerca Matevža Luzarja Orkester, ki skozi črni humor in trpke zgodbe članov orkestra secira slovensko družbo (6. avgust); nadaljevali s trikratnim zmagovalcem Sundanca Panj, posnetem po resničnih dogodkih iz življenja kosovske vdove in mednarodno uspešne podjetnice Fahrije Hoti (10. avgust). Niz filmov je začinila posebna projekcija enega najboljših filmov vseh časov, Botra, ki je ob 50-letnici na novo zaživel z digitalno restavrirano kopijo (13. avgust) ter nadaljevali s premiero dokumentarnega filma Ena za reko: Zgodba Save, ganljivega, aktivističnega posvetila najdaljši slovenski reki (17. avgust). Veliki finale pa sta zaokrožila mojstrska študija nepopolne matere in nepopolnega španskega zgodovinskega spomina po Almodovarjevo: Vzporedni materi ter najbolj uspešen slovenski film zadnjih let Sestre v režiji Kukle.

Kot običajno so bili celovečerni filmi pospremljeni tudi s kratkimi predfilmi in predstavitvami partnerskih festivalov iz Maribora in širše regije, pri čemer so sodelovali mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation, Festival migrantskega filma, mednarodni filmski festival StopTrik, mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc, festival Shots, feministični filmski festival Fefi, Grossmannov festival fantastičnega filma in vina ter mednarodni festival kratkega filma FeKK, hkrati pa so po izbranih projekcijah sledili tudi pogovori z avtorji oziroma ekipami ustvarjalcev, ki so jih vodili priznani strokovnjaki s filmskega, umetniškega in ekološkega področja.

Pomemben del je bil tudi druženje pred in po ogledu

Katarina Klačnik Kocutar, direktorica LGM je po koncu dejala: „Letni kino Minoriti je ponudil odličen program slovenskih filmov, novosti evropske in svetovne kinematografije, legendarno klasiko, skrbno izbran program predfilmov in pogovore z ustvarjalci. V Lutkovnem gledališču Maribor smo ponosen partner enega osrednjih poletnih kulturnih projektov, ki je po dveh nespodbudnih letih za skupne užitke na prireditvah, znova pritegnil številne obiskovalce. Prelep prostor omogoča ne le ogled filma na velikem platnu, pač pa tudi druženje pred in po ogledu, kar dodaja dragocen element skupnega, ki smo ga tako zelo pogrešali.“

Rene Puhar, producent Letnega kina Minoriti: „Letos smo še več kot v minulih letih vložili v promocijo prireditve. Spraševali smo se namreč, ali se bodo po dveh koronskih letih obiskovalci vrnili v Avditorij. Dobili smo jasen odgovor: filmska publika si takšnih poslastic ne le želi, pač pa jih v Mariboru potrebuje. V prihodnje bomo nadgrajevali Letni kino tudi v smeri večjega števila premier, odmevnih gostov iz Slovenije in iz tujine. Iščemo sinergije v lokalnem okolju, veliko partnerjev iz gospodarstva, medijskega in javnega prostora nas je letos že podprlo, a je glede na potencial prireditve, možnosti za razvoj še veliko. Zato s pričakovanjem že pogledujemo v leto 2023.“

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.