15:59, ned, 5. Maj

Letos kljub epidemiji v okviru programa Dora narejenih največ mamografij do zdaj





V okviru državnega programa za zgodnje odkrivanje raka dojk Dora so letos kljub epidemiji covida-19 slikanih največ žensk do zdaj. To kaže na veliko zaupanje v storitve programa, so sporočili iz Onkološkega inštituta Ljubljana. V letu 2021 so opravili 113.679 mamografij, pri tem so raka dojk odkrili pri več kot 650 ženskah.

Namen državnega presejalnega programa Dora je odkrivanje majhnih (netipnih) rakov, ko je verjetnost ozdravitve lahko bistveno večja. Redna udeležba v programu v ciljni populaciji žensk dokazano zmanjšuje umrljivost za rakom dojk in povečuje preživetje, so zapisali na onkološkem inštitutu. Dodali so, da je dolgoročni cilj programa za tretjino zmanjšati število smrti žensk zaradi raka dojk.

V letošnjem letu, drugem zaznamovanem z epidemijo, so v omenjenem programu izvajali nemoteno slikanje v skoraj vseh presejalnih centrih po državi. Delo je potekalo ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širitve novega koronavirusa, od septembra je za pregled obvezen tudi pogoj PCT (prebolel, cepljen, testiran). Kljub zaostrenim epidemiološkim razmeram je bil obseg slikanja ženskn najvišji na letni ravni od začetkov izvajanja organiziranega presejanja za raka dojk leta 2008, udeležba žensk pa je bila kar 77-odstotna, so navedli.

“Ponosni smo, da je program Dora za ženske med 50. in 69. letom starosti zaupanja vredna zdravstvena storitev. Ob letošnjem rekordnem obsegu izvedenih mamografij se zahvaljujem vsem ženskam, ki so nam zaupale in se v skrbi za svoje zdravje odzvale našim vabilom, kljub epidemiji covida-19, ki ji je prilagojeno tudi naše delo. Prav tako se zahvaljujem vsem sodelavcem, ki so s predanim delom omogočili ta dober rezultat,” so besede vodje programa Kristijane Hertl povzeli v sporočilu za javnost.

Hertlova je še dodala, da je lahko zdravljenje zelo uspešno, če raka dojk odkrijejo na začetni stopnji, zato v programu še naprej svetujejo, da se ženske redno udeležijo mamografije.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.