10:28, pet, 3. Maj

Mandale stresli v potok Rušica





V okviru Tedna budizma, ki je potekal od ponedeljka, 1. junija na OŠ Janka Glazerja v Rušah, so medse povabili menihe, ki so predstavljali življenje Tibetancev in izdelali peščene mandale. Te so danes v okviru njihovega budističnega obreda stresli v potok Rušica v Rušah.

mandale, budizem, oš janka glazerja-29

V Indiji, Nepalu in Tibetu imajo za mandale značilno obredno funkcijo. Najbolj znane so peščene, ki jih izdelujejo tibetanski budisti, da bi povezali vse ljudi na svetu. Na to nalogo se pripravljajo celo več let, izdelujejo pa jih nekaj dni. Z barvnim peskom iz poldragih kamnov izrišejo harmonično kompleksno sliko. Ko je končana, prah pometejo v reko ali na zemljo, kar ponazarja minljivost in nenavezanost na materijo. S podobnim namenom so peščene mandale izdelovali Indijanci severnoameriškega plemena Navajo.

Ko je mandala končana, jo menihi podrejo in s tem simbolično ponazorijo minljivost vsega, tudi mandale. Pesek uporabljen za izdelavo mandale stresejo v reko, s čemer postane pozitivna energija vložena vanjo del lokalnega sistema.

Vse to so doživeli ta teden na OŠ Janka Glazerja. Dodobra so spoznali budizem in spoznali ter doumeli pomen mandal.

Več v Občinskem informatorju, ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.