11:18, ned, 5. Maj

Maribor decembra bolj kot ne v “temi”: Skopa okrasitev, bi lahko varčevali drugače?





Pred tednom dni, 4. novembra, smo se obrnili na Mestno občino Maribor in jih povprašali, v kakšnem obsegu in kdaj bo letos praznična razsvetljava v Mariboru. Prav tako nas je zanimalo na katerih lokacijah in kakšna bo spremljevalna ponudba. Do danes, 11. novembra, nismo prejeli odgovora.

Zato smo kontaktirali nekatere MČ in KS in jih povprašali, kakšna bo njihova okrasitev.

“Varčevanje bi lahko reševali drugače”

Drago Rečnik, predsednik KS Razvanje, nam je dejal, da so dobili iz Mestne občine Maribor sporočeno, da so se odločili, da ne bodo nič kaj okraševali: “Da se lahko postavi drevo. Povedal sem, da se mi to ne zdi prav in jih vprašal, kakšna bo okrasitev v mestu, a nisem dobil odgovora. Vedno poudarjam, da smo tudi KS Razvanja del Maribora. Lani smo imeli lepe lampiončke, letos smo dobili le eno drevo.” 

Pove nam, da si želijo nekaj več: “Ne, da se bo zunaj centra črtalo, v centru pa okraševalo. Razumem, da moremo biti varčni, to bi lahko reševali na drugačen način, recimo s časovniki. Ne rabi dekoracija svetiti skoz, lahko bi bila prižgana le ob določenem času ali pa morda ob vikendih.”

Vinko Virtnik, predsednik MČ Nova vas, nam je dejal: “Letos bo po navodilih Mestne občine Maribor okrasitev minimalizirana. Vsaka MČ, kot smo dobili navodila, dobi eno okrašeno drevo in minimalno okrasitev.” Doda, da bi si želeli, da dekoracija ostane na lanski ravni in bi na podlagi varčevanja razsvetljavo ugašali prej.

Andrej Šauperl, predsednik KS Limbuš, nam je dejal: “Dobili smo obvestilo, da Mestna občina Maribor ne bo zagotovila lampiončkov, kot jih je lani. Priporočajo, da imamo eno smreko in to je to.”

Jožef škof, predsednik sveta KS Malečnik – Ruperče, pa je povedal: “Lani so okrasitev premaknili k cerkvi, kar se mi ne zdi pravilno, saj bi lahko cerkev dekoracijo pripravila sama. Letos smo se dogovorili, da bo okrašeno le pri KS Malečnik-Ruperče zaradi varčevanja. Nimamo kaj.”

Sašo Kovačev, predsednik MČ Ivan Cankar: “Želel bi si, da bi bilo predvsem več druženja. Predvsem starostniki ga potrebujejo. Sem za okrasitev, vendar razumem trenutno situacijo in mislim, da se moramo vsi ekonomično obnašati.” Konkretno s tem, kaj bo v njihovi MČ še ni seznanjen, se bodo pa zadevi prilagodili.

Predsednik MČ Center Sašo Drobnak: “Na naši MČ smo organizirali brezplačne jelke, iskali smo tudi sponzorje, ki bi bili pripravljeni s humanitarnimi akcijami podpreti čarobni december, vendar povratne informacije o programu in o okrasitvi s strani občinskih koordinatorjev še nismo prejeli.”

Poklicali smo tudi predsednika sveta Koroška vrata Damirja Orehovca, vendar ga na telefon nismo dobili.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.