02:07, sob, 27. Apr

Maribor v znamenju zborovskega tekmovanja Naša pesem





V mariborski Unionski dvorani se bo danes v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti začelo 23. dvodnevno tekmovanje slovenskih pevskih zborov Naša pesem 2014. Na njem bodo nastopili najboljši odrasli zbori in male pevske skupine, ki jih je izbral umetniški svet tekmovanja. V soboto bodo najboljšim po izboru žirije podelili nagrade.

NAPOVEDNIK-2014-04-nasa_pesem2014

Nastope zborov bo ocenjevala mednarodna žirija pod vodstvom Marka Vatovca, v njej bodo sodelovali še Javier Busto iz Španije, Bianca Sparre Dahl z Norveške ter domači predstavnici Helena Fojkar Zupančič in Danica Pirečnik. Nastope bodo ocenjevali po standardih, ki veljajo za najzahtevnejša mednarodna tekmovanja.

Na letošnji prireditvi bo nastopilo 20 zasedb, med njimi so tri male pevske skupine, štirje ženski zbori in 13 mešanih pevskih zborov. Sedem zasedb bo letos nastopilo prvič, nastopilo pa bo tudi pet zborovodij debitantov. Organizatorji bodo tekmovanje v soboto zvečer sklenili s podelitvijo priznanj in nagrad. Žirija bo podelila priznanja za najboljše zbore posameznih sestavov ter priznanja in nagrade za najboljše izvedbe skladb.

Kot poudarjajo na JSKD, je tekmovanje Naša pesem izjemnega pomena za ohranjanje in razvoj kakovosti slovenskega zborovskega petja, pri čemer ni nezanemarljivo dejstvo, da je bil za vse slovenske zbore prav nastop na Naši pesmi ključen za njihovo poznejšo mednarodno uveljavitev.

Na zadnjem, 22. slovenskem zborovskem tekmovanju pred dvema letoma je zmagal komorni mešani zbor Megaron iz Ljubljane pod vodstvom Damijana Močnika. Na drugo mesto se je uvrstil Zbor sv. Nikolaja iz Litije z zborovodkinjo Heleno Fojkar Zupančič, na tretje pa Mešani pevski zbor Obala iz Kopra s Sebastjanom Vrhovnikom.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.