06:08, pon, 20. Maj

Mariborska knjižnica ponovno opozarila na stisko





Mariborska knjižnica v soboto že petič obeležuje svoj dan, na katerem knjige znova povezuje s športom. S prireditvijo želijo po besedah direktorice Dragice Turjak pokazati, da niso v mestu le zaradi izposoje knjig ampak je knjižnica tudi prostor povezovanja in srečevanja. Dogodek bo tudi priložnost, da ponovno opozorijo na prostorsko stisko.

mariborska knjižnica, foto STA

Njihova osrednja enota namreč že leta vztraja v dotrajanih prostorih na Rotovškem trgu, a kljub številnim opozorilom, tudi s strani uporabnikov, občina ne uspe zbrati denarja za izgradnjo nove knjižnice.

“V knjižnici pričakujemo, da bo mestni svet ob odločanju o prioritetah trajnostne urbane strategije kot prioriteto obravnaval pripravljeni projekt Mariborska knjižnica in Rotovški trg. Projekt je veljaven, gradbeno dovoljenje je bilo pravkar podaljšano, nihče ga ni uradno ustavil oziroma preklical, torej pričakujemo, da ga namerava Mestna občina Maribor izpeljati do konca,” je danes povedala Turjakova.

Po njenih ocenah je v okviru trajnostne urbane strategije mogoče pridobiti sredstva v ta namen. “Vsebine knjižnice ustrezajo zahtevam operativnega programa za pridobitev EU sredstev in to je priložnost, da Maribor projekt uresniči. Smiselno je prijaviti velik projekt, še posebej, ker je vse pripravljeno, in na ta način rešiti enega od temeljnih infrastrukturnih objektov, ki ga mesto nujno potrebuje,” je prepričana direktorica.

Na občini po drugi strani menijo, da s trajnostno urbano strategijo ni mogoče uresničiti tako velikega projekta, kot je več kot 20 milijonov evrov vredna Mariborska knjižnica.

Z namenom ponovno opozoriti na neprimerne prostore osrednje knjižnice, hkrati pa promovirati branje in knjižnično dejavnost ter tako dvigovati zavest o pomenu knjižnic za družbo, bo tudi letos potekal Dan Mariborske knjižnice. Pod geslom Povežimo bregove bodo v soboto med drugim priredili rekreativni tek po Mariboru in postavili multikulturno bralno plažo na Rotovškem trgu.

“Na dan knjižnice želimo z obiskovalci preplesti športno-rekreativne in (multi)kulturne dimenzije. Simbolično bomo tudi tokrat porušili (pre)tesne zidove knjižnice in se z otvoritvijo poletne bralne plaže za vse poletje preselili na Rotovški trg, kjer bodo lahko naši uporabniki ob lepem vremenu udobno brali, s svojimi elektronskimi napravami brezplačno brskali po e-gradivu in vsaj med poletjem začutili nekaj udobja, ki bi jim ga knjižnica morala ponuditi samoumevno,” je še poudarila Turjakova.

Za uporabnike so pripravili tudi nekatere ugodnosti. Knjižnične dolgove in članarino lahko ta dan v vseh običajno odprtih enotah in na bibliobusu, ki bo stal na Glavnem trgu, poravnajo s 50-odstotnim popustom. Gradivo pa je na ta dan mogoče vrniti v kateri koli knjižnici ali na bibliobusu.

Z dogodkom se knjižnica pridružuje Drava festivalu, ki letos poteka prvič in naj bi združil vse dejavne na in ob celotni Dravi.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.