22:46, tor, 23. Apr

Mariborska občina komentirala stanje del na mostu na Mariborski otok





Dela na mostu na Mariborski otok naj bi se zaključila v začetku julija, vendar po ogledu samega mostu lahko vidimo, da temu še ni tako.

Dela na mostu še niso zaključena

Z vprašanji o nepopolni obnovi smo se obrnili na Mestno občino Maribor. Predvsem nas je zanimalo stanje glede slabo narejene ograje na mostu. Na eni strani je ograja na jekleno konstrukcijo pritrjena z vezicami, na drugi pa je postavljena premična ograja. Na mariborski občini so zatrdili, da gre le za začasno rešitev. Dela še niso zaključena, potrebno jih bo še izvesti na predelu, ki je izven pohodno/povozne površine mostu.

Pozanimali smo se tudi o barvi mostu. Pred obnovo je bilo namreč rečeno, da bi most po obnovi obdržal svojo značilno modro barvo, ali pa bo zelen, da bi se ujemal z okolico. Ti dve barvi so odobrili tudi na Zavodu za kulturno dediščino, saj 88 let star most spada pod kulturno dediščino. Most je zdaj temne barve, na MO Maribor pa so pojasnili, da je tudi to barvo (antracit) zavod odobril.

“Na komisijskem pregledu izvedenih del je bilo ugotovljeno, da so določeni pragovi položeni neustrezno, in sicer so bile prekoračene horizontalne in vertikalne tolerance v sled položitev. Prav tako bo treba nekatere pragove zaradi razpokanosti v celoti zamenjati in jih ustrezno fiksirati v pod konstrukcijo. Do odprave pomanjkljivosti je treba vhod na most opremiti z ustrezno vertikalno signalizacijo,” so nam povedali na mariborski občini.

 

Zaradi nepopolne ograje in napačno položenih desk, lahko pride tudi do poškodbe obiskovalcev. Ko smo povprašali, kdo bo v tem primeru prevzel krivdo, so nam odgovorili, da je gradbišče še zmeraj aktivno in da je zavarovano skladno z veljavno zakonodajo.

MO Maribor za zamudo del krivi izvajalca (SENMED, d. o. o.) in bodo zaradi tega, ter morebitnih napak po zaključku del, ravnali v skladu s pogodbenimi določili, kjer je navedeno, da ima občina v primeru zamude možnost izvajalcu zaračunati kazen, ki znaša 2‰ (dva promila) od skupne vrednosti investicije za vsak zamujeni dan, vendar ne več kot 5% (pet odstotkov) od skupne vrednosti investicije.

Prav tako so nam razložili, da je razlog za zamudo del in podatek, kdaj bodo dela zaključena, pristojnost izvajalca in nadzornika del. Tudi na ta odgovor še čakamo.

Glede samih stroškov za obnovo mostu, ki so znašali okoli 500 000 evrov, pa so nam na mariborski občini povedali:

“Trenutno še ne moremo podati natančne ocene, koliko bo po zaključenih delih stala obnova mostu na Mariborski otok. Med izvajanjem so se namreč pojavila dodatna, nepredvidena dela, kar pa sicer same prenove ne bo bistveno podražilo.”

Izvajalec del mostu na Mariborski otok: “Pomembno je, da kopališče nemoteno obratuje in da je most prehoden”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.