06:18, pon, 6. Maj

Mariborska Opera na Japonsko z Verdijevo Aido





Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na svojo že drugo turnejo po Japonski letos. Z Verdijevo opero Aida bo do začetka novembra nastopila 18-krat v 15 japonskih mestih.

SNG Maribor

Prva predstava velikega gostovanja bo 17. oktobra v Nerimi. Sledijo predstave v Saitami, Tokiu, Musashinu, Yokosuki, Nagoji, Osaki, Fukuoki, Kobeju, Kanazawi, Kofuju, Maebashiju, Niigati, Mitu in Hachiojiju, kjer se bo 5. novembra turneja zaključila, so sporočili iz SNG Maribor.

Potem ko je Opera in Balet SNG Maribor junija gostovala na Japonskem z opero Carmen Georgesa Bizeta pod taktirko dirigenta Lorisa Voltolinija, se tokrat tja vrača z Aido Giuseppeja Verdija pod taktirko Francesca Rose in v režiji Piera Francesca Maestrinija.

Eno najbolj priljubljenih velikih oper o ljubezni med zmagovalnim egipčanskim poveljnikom in zasužnjeno etiopsko princeso je Verdi napisal na vrhuncu ustvarjalnih moči, po naročilu egiptovskega kediva Ismaila Paše v počastitev odprtja Sueškega prekopa leta 1871. Zgodbo za opero je prispeval francoski egiptolog Edouard Mariette Bey, libreto pa Antonio Ghislanzoni.

Režiser predstave Maestrini je ob premieri te koprodukcije SNG Maribor in Cankarjevega doma novembra lani povedal, da ga je “prej kot recikliranje standardnih klišejev, ki po navadi ‘preganjajo’ sleherno novo produkcijo Verdijeve Aide, zanimalo raziskovanje takratnega življenja, ki nam kljub vsem razpoložljivim zgodovinskim virom ostaja še vedno velik misterij”.

Scenografijo podpisuje Alfredo Troisi, kiparska dela je opravil Janez Rotman, kostumograf je Luca Dall’Alpi, oblikovalec luči Pascal Merat, koreograf Edward Clug, zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak, koncertna mojstra Saša Olenjuk in Oksana Pečeny, asistentka režije Tanja Lužar.

Na turneji na Japonskem bodo pod taktirko Francesca Rose v naslovni vlogi nastopile Kristina Kolar, Anda-Louise Bogza, Fiorenza Cedolins in Maria Guleghina. V vlogi Radamesa bodo nastopili Renzo Zulian, Miro Solman, Janez Lotrič in Piero Giuliacci. Amneris bodo upodobile Guadalupe Barrientos, Irena Petkova in Amanda Stojović.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.