01:48, sre, 15. Maj

Mariborska univerza bo razvojno sodelovala tudi s Slovensko Bistrico





Rektor mariborske univerze Igor Tičar je ta teden z županom Slovenske Bistrice Ivanom Žagarjem podpisal novega v vrsti sporazumov o sodelovanju na področju trajnostnega in družbeno odgovornega razvoja regije, ki jih je pred tem podpisal s še nekaterimi občinami in gospodarskimi združenji v severovzhodnem delu Slovenije.

univerza v mariboru

Kot sta poudarila podpisnika, želijo s pozitivnim zgledom ustvariti okolje, ki bo z razvojem, ustvarjanjem in prenašanjem ključnih znanj pripomoglo h kakovostnemu, uravnoteženemu, gospodarskemu, trajnostnemu in družbeno odgovornemu razvoju občine, univerze in države.

Ob tem sta se Tičar in Žagar strinjala, da mora mariborska univerza s svojim znanjem, raziskavami in strokovnostjo postati osrednji prostor povezovanja z gospodarstvom in identificiranimi realnimi razvojnimi potrebami iz lokalnih skupnosti.

“Naša dolžnost je, da znanje in strokovnost, s povezovanjem z lokalnimi skupnostmi in gospodarstvom, združimo v generiranje gospodarskega in družbenega razvoja. Na ta način se vračamo k svojim koreninam izpred 40 let,” je poudaril rektor Univerze v Mariboru.

Po besedah župana Žagarja bo občina Slovenska Bistrica skupaj z univerzo pripravila nabor projektov, ki izhajajo iz dolgoročnega razvojnega načrta občine, regionalnega razvojnega programa Podravje in evropske razvojne perspektive do leta 2020. Ti bodo temelj za skupno sodelovanje pri uresničevanju strategije trajnostnega urbanega in družbeno odgovornega razvoja občine.

Primer tovrstnega sodelovanja je že nastajajoči projekt nacionalne platforme za razvoj naprednih aluminijevih zlitin in tehnologij, kjer gre za projekt, pri katerem se ob občini in univerzi povezujejo tudi deležniki s področja gospodarstva, med njimi bistriški Impol in kidričevski Talum, ter iz razvojnih inštitucij šolstva, med drugim Srednja šola Slovenska Bistrica, so sporočili z univerze.

Mariborska univerza je podobne sporazume v zadnjih mesecih od prihoda Tičarja na rektorski položaj že podpisala tudi z mestnima občinama Maribor in Murska Sobota ter občinama Ruše in Zreče, pa tudi s Štajersko gospodarsko zbornico in Pomursko gospodarsko zbornico.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.