01:22, pet, 17. Maj

Mariborski lutkovni avditorij velik del leta sameva





V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) so pred dvema letoma odprli novozgrajeni zunanji oder, ki pa ga ne znajo zapolniti z vsebinami. Odprt je le nekaj dni v času Poletnega lutkovnega pristana in Festivala Lent, za ostale dni v letu pa ni dovolj zanimanja.

Lutkovno

Ker LGM sam nima vsebin, s katerimi bi lahko vsaj čez vse poletje zapolnil ta delno pokriti zunanji avditorij z nekaj več kot 500 sedeži, so maja objavili razpis, s katerim so ga ponudili v uporabo zunanjim izvajalcem za različne družinske vsebine. A pretiranega zanimanja ni bilo.

Kot je povedala producentka Nina Arsenovič, so v razpisnem obdobju prejeli tri prijave, s katerimi pa bi lahko le delno zapolnili prostor. “Komisija je ugotovila, da nobeden izmed prijaviteljev ne upošteva obdobja, na katerega se razpis nanaša, temveč ponujajo posamezne vsebine. Obenem ni zaznala upoštevanja dimenzij odra in kapacitete tribune. Večina vsebin je malega formata in se osredotoča na prostor pod tribuno, ki ga zaseda točilni pult. Tega nihče izmed prijaviteljev ne namerava uporabiti,” je pojasnila.

Gledališče se je naposled odločilo, da ne sklene sodelovanja z nobenim od prijaviteljev, “saj predlagane programske vsebine, kljub nesporni kvaliteti nekaterih med njimi, ne ponujajo dovolj čvrstega ogrodja za izvedbo”.

V LGM so želeli najti nekoga, ki bi izvajal program v avditoriju od zaključka Festivala Lent do začetka Poletnega lutkovnega pristana. Gre torej za večinoma julijske dni, ki pa so v mestu, kot je Maribor, precej problematični. “To je obdobje letnih dopustov in je ljudi za tako veliko prizorišče premalo,” je poudarila producentka.

V letošnjem letu bo torej oder ponovno gostil le Festival Lent in Poletni lutkovni pristan. Prvi je že mimo, drugi bo potekal med 6. avgustom in 4. septembrom. Gostujoče predstave tokrat prihajajo iz Češke, Hrvaške, Madžarske, Rusije, Slovaške, Španije, Švice in Velike Britanije, dopolnjujejo pa jih zanimive slovenske lutkovne produkcije iz pretekle sezone.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.