20:27, čet, 16. Maj

Mariborski mestni svet o Marifarmu predvidoma čez dva tedna





Mariborski mestni svet danes še ni opravil vsebinske razprave o postopku prodaje družbe Marifarm, ampak bo to opravil predvidoma čez dva tedna. Župan sicer pravi, da nima namena sklicati nove seje. So pa mestni svetniki danes odobrili odpis nekaj več kot 70.000 evrov dolga staršev za oskrbo otrok v vrtcih in prehrano v osnovnih šolah.

10262022_457678287759929_3729478641780499697_n

Opozicija, ki je s 23 podpisi zahtevala današnjo izredno sejo, je županu Andreju Fištravcu naložila, da do naslednje seje mestnega sveta, ki mora biti sklicana v roku 15 dni, pridobi poročilo o postopku prodaje Marifarma in rešitvah, ki bodo omogočile, da bo družba lahko še naprej nemoteno poslovala. Prav tako mora pridobiti poročilo o stanju v ostalih hčerinskih družbah Farmadent in Gopharm ter na sejo povabiti odgovorne v Mariborskih lekarnah in hčerinskih družbah.

Fištravec je na seji povedal, da s takšnimi sklepi, ki so bili vsi po vrsti sprejeti, nima težav, čeprav so po njegovih besedah pravi naslov za takšne zahteve svet zavoda lekarn in poslovodstva omenjenih družb.

Po seji pa je v izjavi za medije povedal, da nove seje o problematiki Mariborskih lekarn in njihovih hčerinskih družb ne namerava sklicati. “Jaz te seje nimam namena sklicevati, ker v 15 dneh ne bo mogoče pridobiti vseh relevantnih podatkov. Hkrati mislim, da je pravo mesto za to razpravo svet zavoda, kjer ima mestna občina večino s petimi predstavniki, od tega so trije predstavniki iz opozicije,” je dejal.

Opozicija je bila nad temi besedami razočarana, saj je po današnjem sprejemu omenjenih sklepov pričakovala novo sejo čez dva tedna. Po besedah mestnega svetnika Županove liste Milana Mikla je nujna argumentirana razprava o prodaji Marifarma, saj gre med drugim za več kot sto delovnih mest. “Prodaja družbe se zavlačuje in nihče ne ve, kdaj, če sploh, bo do nje prišlo. Upravičeno nas skrbi zaradi tega. Morebiten stečaj podjetja bi negativno vplival na položaj lekarn in drugih hčerinskih podjetij, posledično pa tudi na proračun Mestne občine Maribor kot večinskega lastnika lekarn,” je povedal. Če župan ne bo sklical nove seje, bo opozicija po njegovih besedah znova začela zbirati podpise za sklic izredne seje.

O sami prodaji Marifarma, ki bi po napovedih morala biti zaključena konec leta 2015, a se to ni uresničilo, mestni svetniki danes niso dobili novih informacij. “Lahko samo povem, da sta prišli dve zavezujoči ponudbi. Banka kot večinski upnik se pogaja s podjetjem številka 1. Svet lekarn je po zelo tehtni razpravi zahteval, da agent začne tudi pogajanja s podjetjem številka 2,” je dejal župan. “Postopek še poteka in delati nekakovosten veter okoli tega se mi zdi velika napaka,” je dodal.

Po neuradnih navedbah naj bi se za nakup Marifarma zanimali družbi iz Ukrajine in Italije, a županstvo tega ni želelo komentirati. Kot je povedala podžupanja Melita Petelin, o imenih vse do zaključka prodajnega postopka ne smejo javno govoriti.

Tudi predsednica sveta zavoda Mariborskih lekarn in mestna svetnica DeSUS Jelka Kolmanič ni mogla povedati več kot to, da si svet zavoda ter upravi lekarn in Marifarma že dve leti intenzivno prizadevata, da ne bi prišlo do stečaja Marifarma. Po njenih besedah se vodstvo Marifarma trudi, da bi podjetje nemoteno poslovalo vse do zaključka prodajnega postopka in eden od racionalnih ukrepov je bil ta, da je zaposlene čez praznike poslalo na kolektivni dopust. Glede sporne nabave interaktivnih tabel v Farmadentu pa je povedala, da je svet zavoda zahteval izredno revizijo, ki naj bi bila zaključena v tem mesecu, zatem pa bodo odločali o morebitnih nadaljnjih ukrepih.

Mestni svetniki so na današnji seji tudi odobrili odpis nekaj več kot 70.000 evrov dolga staršev za oskrbo otrok v vrtcih in prehrano v osnovnih šolah v skladu z vladnim projektom pomoči socialno najšibkejšim. Od skupno 173 prošenj jih je pogoje izpolnjevalo 123, kar znaša skupno 13.600 evrov v šolah in 57.000 evrov v vrtcih.

Mestni svet je med drugim tudi odobril spremembo odloka o ustanovitvi javnega podjetja Energetika Maribor, ki je po besedah direktorja Alana Perca predvsem formalne narave.

Za razliko od prejšnje seje danes ni bilo težav s sprejemanjem dnevnega reda, tudi sklepi so bili sprejeti večinoma s soglasno podporo. Tako ni bilo opaziti, da je župan izgubil še eno podpornico, saj je mestna svetnica Jelka Černivec po odstopu s položaja podžupanje danes izstopila tudi iz svetniške skupine Liste župana Andreja Fištravca in bo odslej delovala kot samostojna svetnica.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.