18:51, ned, 5. Maj

Mariborski mestni svetniki danes o višjih cenah komunale





Mariborske mestne svetnike danes čaka nova maratonska seja, ki se zagotovo tokrat še ne bo zaključila. Najprej bodo namreč morali obdelati preostalih pet točk junijske seje, med katerimi je tudi poročilo nadzornega odbora za leto 2015, nato pa bodo začeli z julijsko sejo. Med najbolj burnimi bo gotovo odločanje o podražitvi komunalnih storitev.

mom_seja2

Načrtovani dvig cen na račun odvajanja odpadne vode in omrežnine, ki bi občutno povišal Nigradovo komunalno položnico, je že v dneh pred sejo dvignil precej prahu, zato je njegova usoda za zdaj neznana, kar priznava tudi župan Andrej Fištravec.

Dan pred sejo je namreč dejal, da ima omenjena tema v Mariboru že dolgo brado, saj se iz socialnih in političnih razlogov cene niso spreminjale že več kot desetletje. “Za zdaj nimam dokončne slike poteka seje, dogovarjanja še vedno potekajo z različnimi svetniškimi skupinami, zato bo seja zagotovo živahna, upam pa, da bo na neki točki le prevladal razum,” je dejal župan.

Elaborat o odvajanju odpadnih vod, ki ga je mestna uprava že potrdila, svetniki pa ga bodo obravnavali na seji, je najbolj razjezil opozicijsko Listo za pravičnost in razvoj, tudi v SMC so ga označili kot polnega škodljivih napak. Prvi mož Nigrada Marko Žula je vse očitke zavrnil in preslišal zahteve LPR po njegovem odstopu.

Po sedanjem predlogu bi cena omrežnine v Mariboru znašala 0,444 evra, kar je bistveno več kot v Ljubljani, a kot je opozoril Žula, imajo zato v prestolnici že uvedeno dajatev za padavinske vode. Pojasnil je, da stroški Nigrada na skupni položnici znašajo vsega 9,5 odstotka celotne vsote, nujno povišanje cen pa, kar se njihovega dela tiče, pomeni 3,5 evra višjo položnico za povprečno gospodinjstvo.

Vodja mestnega urada za komunalo Vili Eisenhut je ob tem znova poudaril nujnost dokončanja kanalizacijskega sistema, saj jim sicer sledi nova denarna kazen inšpekcije. Za to pa so potrebna sredstva, ki jih je deloma mogoče črpati iz omrežnine, deloma pa iz drugih virov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.