11:48, sob, 27. Apr

Mariborski obrtniki z novimi poslanci o nujnih reformah





Vodstvo mariborske območne obrtno-podjetniške zbornice je danes pripravilo srečanje s tamkajšnjimi novimi poslanci državnega zbora. Na njem so tistim, ki so se povabilu odzvali, povedali, kaj pričakujejo od nove slovenske zakonodajne in izvršilne veje oblasti. V ospredju so bila seveda predvsem vprašanja bodočega gospodarskega razvoja države.

Mariborski obrtniki so na posvet povabili vseh pet poslancev največje stranke SMC Branislava Rajića, Ksenijo Korenjak Kramar, Ivana Preloga, Jasno Murgel in Srečka Blažiča, oba poslanca Desusa Marjano Kotnik Poropat in Uroša Prikla ter Marjana Pojbiča (SDS), Bojano Muršič (SD) in Franca Trčka (Združena levica). Vabilu se je odzvala četverica, Murglova, Korenjak Kramarjeva, Prelog in Kotnik Poropatova.

Kot jim je uvodoma povedal prav tako nedavno izbran novi predsednik mariborske zbornice Alojz Buček, je povolilni čas primeren za razmislek o prioritetah in načinu dela v prihodnje. Slovenija se bo po njegovem morala prepoznati v izredno spreminjajočih se okoliščinah, kar bo zahtevalo resno razpravo in odločanje o nujnih reformah.

“Nujno bo čim prej najti učinkovite ukrepe razbremenjevanja realnega gospodarstva, predvsem mikro in malih podjetij, najti poti za vzpodbujanje podjetnosti in ustvarjalnosti, predvsem med mladimi, ustvariti sodobno oziroma primerljivo socialno zaščito po zgledu razvitih članic EU in nenazadnje preoblikovati pokojninsko ureditev, ki bo preživela na dolgi rok,” je poslancem sporočil Buček.

Obrtniki so ob tem opozorili tudi na nujnost sprejema ukrepov za preprečevanje sive ekonomije, zmanjševanje stroškov dela in plačilne nediscipline, zaščite podizvajalcev v sistemu javnega naročanja, zagotavljanja ugodnejših virov financiranja ter na nujnost reforme srednjega poklicnega izobraževanja.

Prisotni poslanci so se predvsem želeli seznaniti s konkretno problematiko in obrtnikom obljubili srečanja tudi v prihodnje. Čeprav konkretnih zavez niso dajali, so se vsi trije predstavniki največje stranke zavezali, da bodo skušali pri svojem delu opozarjati na čim več od ovir, s katerimi se srečujejo mali podjetniki.

Razmišljanju poslanke DeSUS, edine, ki je bila poslanka že v prejšnjem mandatu, da je treba za zagon gospodarstva začeti tudi z velikimi investicijskimi projekti kot sta drugi tir in tretja razvojna os, pa so oporekali, saj da jih slovenska podjetja v tem trenutku niso sposobna izvesti.

Prejšnji predsednik mariborske zbornice Aleš Pulko je dejal, da bi to pomenilo dodelitev poslov avstrijskim gradbincem, ki bi si ob tem izbrali še avstrijske podizvajalce. Priložnost pa Pulko vidi predvsem v energetski prenovi zgradb, ki bi lahko dale zaslužek mnogim slovenskim obrtnikom.

getfoto2

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.