00:40, tor, 7. Maj

“Mariborski robotski izziv”





VABILO in PROGRAM PRIREDITEV »MARIBORSKI ROBOTSKI IZZIV«
državno študentsko in dijaško tekmovanje RoboT 2014,
državno tekmovanje učencev osnovnih šol ROBObum 2014,
državno tekmovanje dijakov in učencev RoboCupJunior

V torek, 13. maja 2014 otvoritev ob 10:00 v atriju objekta G2 na UM-FERI, (pričetek voženj RoboCup Junior Reševanje A ob 9:00), Smetanova 17 (vhod tudi s Koroške ceste ), Maribor

Fakulteta za elektrotehniko

Na UM-FERI, Inštitutu za robotiko želijo popularizirati študij tehnike, kajti robotika, avtomatika, mehatronika, elektrotehnika in tehniška informatika so vede, ki določajo naš prihodnji razvoj.

Letos že petnajstič organiziramo najstarejše slovensko robotsko tekmovanje z mobilnimi roboti RoboT 20XX. V celotnem obdobju se je v vožnji lastno konstruiranih avtonomnih mobilnih robotov po labirintu (velikosti 2,5 x 2 m, več kot 15 m poti) udeležilo tekmovanja okrog 300 ekip (ločenih v kategorijah dijakov in študentov), medtem ko je za letos prijavljenih nekaj študentskih in okrog 20 dijaških ekip. V osnovnošolskih kategorijah bo sodelovalo okrog 25 ekip v disciplini ROBOsled, vse več pa je prijav tudi v disciplinah RoboCupJunior Reševanje (po 35 oz. 40 ekip OŠ in SŠ). V disciplini RoboCupJunior Ples bo sodelovalo kar 7 ekip in letos prvič bodo sodelovale 3 ekipe v novi disciplini RoboCupJunior Soccer (robotski nogomet). Skupno pričakujemo udeležbo okrog 300 otrok.

Tradicionalno se bodo dijaki srednjih šol že osmič pomerili tudi za lovoriko RoboLiga 2014, saj je RoboT 2014 hkrati finalno tekmovanje v seriji Slovenske robotske lige. Izvedena so bila že tekmovanja: RoboERŠ, 18.4.14 v ŠC Velenje in RoboMiš, 24.4.14 v TŠC Nova Gorica. Razvrščanje v kategoriji RoboLiga bo na osnovi seštevka vseh treh točkovanih rezultatov, pri čemer tekmovalci na vsaki tekmi izvedejo po dve vožnji v labirintu.

Letos že enajstič organizirajo državno tekmovanje učencev osnovnih šol ROBObum 2014. Tekmovanje v kategoriji ROBOsled se bo pričelo ob 10.30 v razredu POZNAVALEC, ko se bodo osnovnošolci iz vse Slovenije preizkusili v poznavanju zgradbe in delovanja mobilnih robotov, potem nadaljevalo ob 11.15 z razredom INOVATOR, kjer se ekipe pomerijo v izvirni inovativni predelavi in nadgradnji robota. Nadaljevalo se bo okrog 12.30, ko se bodo učenci pomerili s samogradnimi mobilnimi roboti v razredu DIRKAČ pri sledenju črte. Predtekmovanja so bila izvedena v Mariboru, na Ptuju, na Ravnah na Koroškem, v Velenju, Murski Soboti, Celju, v Trbovljah, v Krškem, v Novem Mestu, v Ljubljani, Kranju, Novi Gorici in v Portorožu. Na finalnem tekmovanju v vseh treh razredih ROBOsled bo tokrat sodelovalo že okrog 25 osnovnih šol iz vse Slovenije.

Razmeroma novo je tekmovanje v kategoriji RoboCupJunior za srednje in osnovne šole, ki bo letos izvedeno že petič. Tekmovanje organizira svetovno združenje RoboCup (http://www.robocup.org/), doc. dr. Suzana Uran pa je nacionalna koordinatorka za Slovenijo. RoboCupJunior tekmovanje je namenjeno v prvi vrsti seznanjanju mladih s področjem robotike. Geslo RoboCupJunior tekmovanja je: »Ni pomembno, če zmagaš ali zgubiš, pomembno je koliko se novega naučiš«. Trenutno pokriva RoboCupJunior tekmovanje 3 discipline: robotski nogomet, robotsko reševanje in robotski ples ter vključuje otroke in mladino od prvih razredov OŠ (8+ let) do konca srednje šole (19 let). Slovenci smo pričeli sodelovati na RoboCupJunior tekmovanju v disciplini robotsko reševanje (Rescue). V tej disciplini roboti vozijo po areni, ki predstavlja ruševine po naravni katastrofi, npr. potresu. Naloga robota je, da rešuje žrtve in vozi po zelo zahtevnem terenu – ruševinah zgradbe polnem raznih ovir in preprek. Proga, po kateri vozi robot, je označena s črno črto na beli podlagi. Na progi so prekinitve in tudi fizične ovire, ki jih mora robot obvoziti. Letos robot opravi svojo nalogo, ko žrtev prestavi na evakuacijsko točko.

Lansko leto je ekipa SERŠ team, sestavljena iz dveh dijakov SERŠ Maribor, na svetovnem robotskem tekmovanje RoboCupJunior v Mehiki dosegla drugo mesto v eni od kategorij v disciplini RoboCup Reševanje B. Nekaj slovenskih ekip je sodelovalo na avstrijskem in na slovaškem odprtem državnem prvenstvu (aprila), konec julija pa bosta dve ekipi slovenskih srednješolcev (Gimnazija Lava Celje in SERŠ Maribor) sodelovali na svetovnem prvenstvu RoboCupJunior 2014 v Braziliji. Posebno zanimiv je t.i. robotski ples, kjer ekipe tekmujejo v plesu robotov usklajeno s koreografijo plesa tekmovalcev ob glasbi. Ekipe izbirajo glasbo in koreografije iz musiclov, kot je npr. Cats ali filmov, kot je npr. Harry Potter. Kombinirana mednarodna ekipa dijakov iz Slovenije in Avstrije »SI-AT DANCE« bo letos sodelovala na odprtem prvenstvu RoboCupJunior Dance na Portugalskem.

Letos bodo ekipe OŠ na RoboCupJunior Reševanje tekmovanju zaradi časovnih in finančnih okvirov tekmovale na prirejeni areni.
Sočasno z robotskimi tekmovanji bo potekala tudi predstavitev robotov, zgledov njihove uporabe ter učnih materialov in opreme za pouk tehnike, računalništva in naravoslovnih predmetov.

Tekmovanja in sprotne rezultate bo mogoče spremljati tudi v živo na spletnih naslovih, kjer so sicer na voljo vse informacije o prijavah, rezultatih in utrinkih s preteklih tekmovanj: www.ro.feri.um.si/tekma/ in http://www.robobum.um.si/.
Informacije (kontakt) kot tudi prikaz in demonstracije značilnosti tekmovanj so na voljo pri vodjih tekmovanj: dr. Aleš Hace (tel. 02 2207301) za ROBOsled; dr. Suzana Uran (tel. 02 2207303) za RoboCupJunior in mag. Janez Pogorelc (02 2207304) za RoboT.

Vabijo vas, da se državnih robotskih tekmovanjih udeležite, kakor tudi da si jih ogledate in se seznanite z zadnjimi dosežki njihovih prizadevnih osnovnošolcev, dijakov in študentov, ki jih veseli tehnika, mehatronika in robotika. Najboljši tekmovalci se lahko na osnovi rezultatov, doseženih na državnem tekmovanju udeležijo mednarodnih in svetovnih tekmovanj iz robotike.

Vljudno Vas prosijo tudi za Vašo cenjeno podporo in pomoč pri promociji tekmovanj v konstrukciji in vožnji z mobilnimi roboti za učence osnovnih šol, dijake srednjih šol in študente.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.