01:37, pon, 6. Maj

Mariborski svetniki od Fištravca zahtevali rebalans proračuna





Mariborski mestni svet se je danes seznanil s polletnim poročilom o uresničevanju proračuna, ki kaže na skoraj 3,3 milijona evrov primanjkljaja. Občina je v prvih šestih mesecih beležila dobrih 40 milijonov evrov odhodkov, ob tem pa ustvarila 37,7 milijona evrov prihodkov. Župan Andrej Fištravec ni načrtoval rebalansa, a so ga zahtevali svetniki.

mom_seja2

Kot je razvidno iz poročila, so s tem uresničili okoli 40 odstotkov za letos načrtovanih prihodkov in odhodkov, po doslej zbranih podatkih proračunskih uporabnikov pa na mestni občini načrtujejo, da bodo do konca leta realizirali 94,6 milijona evrov prihodkov. Medtem ko je to tri odstotke manj od tistega, kar predvideva veljavni proračun, pa bodo po drugi strani izdatke uresničili v celoti oziroma v višini 97,8 milijona evrov.

Fištravec je sprva svetnikom povedal, da bi se oblikovanja manjšega rebalansa proračuna lotili le, če bi to bilo nujno potrebno, sicer pa bi skušali letošnje leto preživeti z nekaj prerazporeditvami znotraj proračuna. Ob tem je povedal, da je občina trenutno tudi sredi najemanja dolgoročnega kredita v višini 1,9 milijona evrov.

S tem pa se ni strinjala opozicija, ki je menila, da je rebalans proračuna nujen, zato so svetniki od mestne uprave zahtevali, da ga pripravi, obenem pa jo tudi pozvali k preudarni porabi denarja do konca letošnjega leta. Malo navdušenja so pokazali tudi zaradi dodatnega zadolževanja, a je Fištravec dejal, da se občina letos zadolžuje za manj kot bo hkrati sanirala starih dolgov, ob tem pa je bil ta kredit predviden že v veljavnem proračunu.

Opozicija je danes mišice kazala tudi pri glasovanju o drugih zadevah, med drugim o novem mandatu Tanje Vindiš Furman na mestu direktorice javnega medobčinskega stanovanjskega sklada. Nadzorni odbor sklada je zvesto sodelavko nekdanjega župana Franca Kanglerja podprl, Fištravec pa danes tega predloga še ni želel obravnavati, a je Kanglerjevi Županovi listi, katere svetnica je tudi Vindiš Furmanova, uspelo zbrati dovolj podpisov za uvrstitev točke na dnevni red in poznejšo gladko podporo kandidatki.

Svetniki so med drugim potrdili letno poročilo o lanskem poslovanju Energetike Maribor, mestna uprava pa prav tako ni uspela niti s predlogom sprememb pravilnika o dodeljevanju pomoči za razvoj podjetništva za obdobje med leti 2015 in 2020, s katerim bi lahko občina sofinancirala stroškov udeležbe podjetij na mednarodnih sejmih ter udeležbe gospodarskih delegacij v tujini.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.