11:46, sre, 8. Maj

Mariborski svetniki s skupnim pozivom župana Arsenoviča pozivajo k razrešitvi podžupana in v.d. direktorice





Medijem so določeni mestni svetniki MO Maribor poslali skupen poziv list in strank mestnega sveta MOM, ki so ga danes naslovili na župana Saša Arsenoviča in na pristojne navedene institucije.

Lista za pravičen razvoj MČ in KS, Slovenska demokratska stranka, Lista kolesarjev in pešcev, Levica, Stranka mladih – Zeleni Evrope so na župana naslovili dopis s pozivom k razrešitvi Sama Petra Medveda in Lidije Krebl. Menijo, da je njuno vmešavanje v spis, kjer so zapisi o neprimernem obnašanju, nesprejemljivo in da morata zato odstopiti. Spomnimo, Medved je zahteval, da se določeni dokument kar odstranijo, kar so svetniki na seji izvedeli za zaprtimi vrati.

Njihov dopis spodaj objavljamo v celoti:

Odprto pismo županu Mestne občine Maribor, g. Aleksandru Saši Arsenoviču!

Poziv k razrešitvi!

»Prisegam, da bom dolžnost župana opravljal vestno in odgovorno, spoštoval pravni red Republike Slovenije in Mestne občine Maribor in z vsemi močmi deloval za blaginjo občank in občanov ter napredek in razvoj Mestne občine Maribor.«   To je vaša prisega ob pričetku svojega drugega mandata.

Spoštovani župan,
spodaj podpisane svetniške skupine v mariborskem mestnem svetu vas zaradi zlorabe položaja in grobe prekoračitve pristojnosti politične funkcije, pozivamo k razrešitvi podžupana, dr. Sama Petra Medveda in v.d. direktorice Lidije Krebl.

Kot smo lahko prebrali v različnih medijih (lokalec.si, mariborinfo.com, maribor24.si, Večer) in se prepričali na nedavni izredni seji mestnega sveta, je podžupan, dr. Samo Peter Medved odgovoren za to, da je zahteval uničenje uradnega dokumenta v obravnavanem postopku kršitve pravic zaposlenim na mariborski občini, ki je med drugim potekal tudi zoper njega. S tem je podžupan, dr. Samo Peter Medved grobo zlorabil svoj položaj in ogrozil transparentnost ter integriteto delovanja lokalne občinske uprave, kar je nesprejemljivo v okviru načela pravne države in etičnih standardov, ki bi jih morali uradniki/politični funkcionarji zasledovati.

Prav tako je odgovoren za to, da je resno načel kredibilnost Mestne občine Maribor, saj je z namernim zavajanjem in nasprotujočimi si izjavami, želel prikriti svoje sporno ravnanje. V tem primeru je podžupan, dr. Samo Peter Medved (so)odločal o postopku zoper sebe, kar je v nasprotju z delovnopravno zakonodajo, v katerem bi morale biti v prvi vrsti zaščitene žrtve, ki so jim bile kratene pravice.

Namesto tega, ste vi kot župan tolerirali vmešavanje podžupana dr. Sama Petra Medveda v uradni postopek, v katerem je sam po pričevanju zaposlenih, glavni storilec očitanih dejanj.

Gre za zmešnjavo, kot je v Mariboru ne pomnimo. Vodstvo občine je v celoti izgubilo potrebno verodostojnost za vodenje Mestne občine Maribor. V tako občutljivi zadevi, kjer del zaposlenih meni, da je prišlo do kršitev njihovih pravic, namesto njihove zaščite, vi dovolite, da podžupan zahteva odstranitev in uničenje zanj spornih dokumentov. A se zavedate teže svojega dejanja? Podžupan sploh ne bi smel imeti dostopa do tega dokumenta, kaj šele vpliv na to, kaj se naj z njim dogaja! In sedaj, ko je bilo to ugotovljeno, pa podžupan dr. Samo Peter Medved  dovoli, da se sporni dokument vrne v spis. Podžupan je tako postal koordinator postopka zoper sebe!

In nenazadnje, vse to se dogaja s pomočjo ge. Lidije Krebl, takrat Vodje sekretariata, pod okriljem katere so strokovne službe vodile zadevo 069-1/2023 in ki bi morala najbolj skrbeti za zakonitost postopkov. Sedaj ob napredovanju na položaj v.d. direktorice, pa aktivno sodeluje pri zavajanju javnosti in mestnih svetnikov, še posebej na zadnji izredni seji MS MOM.

Če želimo zaščiti zaposlene in ugled Mestne občine Maribor nam ne preostane drugega kot, da pozovemo podžupana dr. Sama Petra Medveda in v.d. direktorico Lidijo Krebl, da naredita tisto, kar pritiče osebi z integriteto  – nemudoma odstopita. Če ne bosta odstopila sama, pozivamo  vas župan, da oba nemudoma razrešite, saj funkcijo in položaj zasedata izključno na podlagi vašega osebnega zaupanja. Njun odstop oz. razrešitev je minimum k povrnitvi vaše kredibilnosti, ki jo potrebujete za nadaljnje vodenje mestne občine in dokončanje tega mandata.

Ob tem vas obveščamo, da smo s primerom 069-1/2023 seznanili pristojne institucije: Državno tožilstvo Republike Slovenije, Inšpektorat Republike Slovenije za delo in Inšpektorat za javni sektor.

S spoštovanjem,

Svetniška skupina Lista za pravičen razvoj MČ in KS.
Svetniška skupina Slovenska demokratska stranka.
Svetniška skupina Lista kolesarjev in pešcev.
Svetniška skupina Levica.
Svetniška skupina Stranka mladih – Zeleni Evrope.

V vednost:
– Državno tožilstvo Republike Slovenije  – odtmb@dt-rs.si
– Inšpektorat Republike Slovenije za delo – gp.irsd@gov.si
– Inšpektorat za javni sektor – gp.ijs@gov.si

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.