03:53, pet, 17. Maj

Mario Fafangel: “Računamo, da to ne bo kažipot v novo epidemijo”





Danes  je NIJZ imel izjavo za medije o prvem zabeleženem primeru opičjih koz v Sloveniji.

Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je povedal: “Žal ponovno epidemiologi pred kamerami. Primež nalezljivih bolezni je v zadnjih dveh letih bolj opažen na žalost. Tudi v Sloveniji smo potrdili prvi primer z okužbo opičjih koz. Stanje osebe je dobro.”

“Gre za uvožen primer, osebja je potovala, v času inkubacije na Kanarskih otokih, oseba je moškega spola, zdravstveno stanje je stabilno. Smo izvedli skupaj s tesnim sodelovanjem kolegov iz klinike, iskanje stikov ter obveščanje testnih kontaktov. Tukaj gre za bolezen, ki se prenaša s tesnimi stiki , zdaj gre za občutljivo epidemiološko poizvedovanje o tesnih stikih. Iščemo za nazaj možnost okužbe in se obvešča stike. Bolezen je epidemiološko lažje obvladljiva, kakor koronavirus, nima latentnega poteka, torej kužen si ko imaš simptome, prej ne. Oseba je razvila simptome po vrnitvi s Slovenijo. Sedaj so vsi trudi vloženi v to, da zaustavimo širjenje verige prenosa,” uvodoma o prvem primeru pove predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ.

Klasični simptomi so izpuščaj na genitalnem področju in vročina

Fafangel še doda: “Več držav se sooča s pojavom, skupkom več primerov opičjih koz. Ne gre za nov virus, kot koronavirus, ko je bil virus nezna, zdaj imamo številne izkušnje iz preteklosti izbruhi v preteklosti, so bili že obvladovani. Po zdaj znanih podatkih, je že 16 držav poročalo o primerih. Klasični simptomi: izpuščaj na genitalnem področju in vročina. Mario Fafangel pojasni, da v tem primeru se poišče zdravniško pomoč, zdravstveni sistem pa bo potem poskrbel za vse nadaljnje korake.”

Razlika s koronavirusom je ta, da so pri covidu z iskanjem stikov poskušali omejiti epidemijo, tukaj pa je drugače: “Pravzaprav ustavljamo prenose. V številčnih državah v Afriki so to uspeli narediti. Računamo, da nam bo to uspelo tudi v Evropi, z ozaveščanjem prebivalstva o načinu prenosa, o tveganih kontaktih in tako bomo verige prenosa hitro ustavili in da to ne bo kažipot v novo epidemijo, ampak nekaj kar bomo uspeli hitro obvladovat.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.