17:02, sre, 1. Maj

Medicinsko sestro je v zdravstvenem domu napadalec 22-krat zabodel. Zdaj ona toži zavarovalnico in delodajalca





Leta 2016 je neprištevni Koprčan v Zdravstvenem domu Piran napadel medicinsko sestro in jo kar 22-krat zabodel v obraz in roke. Medicinska sestra, ki  ne more več opravljati svojega dela,  na delovnem sodišču toži delodajalca in zavarovalnico za plačilo premoženjske škode in rento.

Sodišče naj bi poiskalo izvedenca ekonomske stroke, še vedno pa obstaja možnost poravnave, so zapisali v Primorskih novicah.  Sodnica je pojasnila, da je predmet sedanjega postopka le upravičenost do premoženjske škode in višina zneska.

Koprčan je 2016 v Zdravstvenem domu Piran iskal eno od zdravnic v njeni ordinaciji. Tja je vstopila medicinska sestra. Koprčan jo je takoj napadel in jo večkrat zabodel. Dobila je hude poškodbe, danes ima le še pet odstotkov vida na enem očesu, izgubila je globinski vid, poškodovano pa ima tudi eno roko, tako da ima zmanjšano gibanje, so zapisali v Primorskih novicah.  Zaradi napada ima tudi psihične posledice.

Medicinska sestra je že tožila zdravstveni dom, ker naj ne bi zagotovil zaposlenim varnega delovnega okolja in naj ne bi imel ustreznih varnostnih mehanizmov. Delovno sodišče je sestri nato prisodilo 50.000 evrov odškodnine, višje delovno sodišče je to potrdilo. Vrhovno sodišče pa je znesek odškodnine prepolovilo.

Zastopnica zavarovalnice Generali je nato medicinski sestri ponudila poravnavo. Na prošnjo zagovornice medicinske sestre je sodnica določila 15-dnevni rok, da se lahko odločijo o predlogu. Sodišče je nato narok preložilo na nedoločen čas. Izvedenec ekonomske stroke naj bi po po predlogu odvetnice ugotavljal tudi višino pokojnine medicinske sestre, s tem pa se je strinjal tudi odvetnik zdravstvenega doma. Starostna upokojitev medicinske sestre naj bi nastopila v roku treh do štirih let, to pa naj bi bilo po besedah odvetnika zdravstvenega doma treba upoštevati. Njena odvetnica pa je temu nasprotovala, saj medicinska sestra ne izpolnjuje pogojev za starostno upokojitev.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.