02:17, sre, 15. Maj

Mednarodni dan moških





Na mednarodni dan moških, ki ga zaznamujemo danes, je glavna pozornost namenjena promociji zdravja moških, izboljšanju odnosov med spoloma, pomembnosti vloge moških in njihovega prispevka k družbi, v družini, zakonu ter pri vzgoji in osebnostnem razvoju otrok. Od leta 1999 dan moških zaznamujejo v več kot 70. državah sveta.

foto:sta
foto:sta

Med prebivalstvom Slovenije do 62. leta starosti je bilo po podatkih državnega statističnega urada 1. januarja letos več moških kot žensk. Od moških, ki so očetje, jih je živelo z otroki 312.983, od teh skoraj 27.000 (8,6 odstotka) pa jih je živelo samih z otroki. Moški oziroma očetje so čedalje pogosteje navzoči pri rojstvu svojih otrok.

V Sloveniji je na prvi dan letošnjega leta živelo nekaj več kot dva milijona prebivalcev (2.062.874). Moških je bilo 49,6 odstotka. Med prebivalstvom do 62. leta starosti so moški številnejši, ker se vsako leto običajno rodi nekaj več dečkov kot deklic, poleg tega se v Slovenijo tudi priseli več moških kot žensk.

Pri prebivalstvu po 63. letu starosti se številčno razmerje med spoloma obrne. Po tej starosti so ženske številnejše, ker moški umirajo mlajši od žensk. Povprečna starost v letu 2014 umrlih moških je bila 72,7 leta ali osem let nižja od povprečne starosti v istem letu umrlih žensk. Najpogostejši bolezenski vzroki smrti moških so bila rakava obolenja.

Mednarodni dan moških sovpada z dobrodelnim gibanjem Movember, katerega namen je osveščati javnost o moških boleznih, kot sta rak prostate in rak na modih. Po svetu in tudi pri nas si zato številni moški pustijo v novembru rasti brke in s tem vizualno spremenijo svoj obraz. S tem želijo simbolično opozoriti na to, da ima tudi vsaka bolezen svoj potek, svoj obraz.

Prav tako je dan moških priložnost, da se nameni več pozornosti kot sicer prispevku moških v družini in pri vzgoji otrok. V Sloveniji je bilo 1. januarja letos 312.983 očetov, ki so živeli v gospodinjstvih skupaj z otroki, sami ali v paru. Skoraj devet odstotkov od teh je bilo takih, ki so živeli sami z otroki.

Vsako leto je več moških, ki so navzoči pri rojstvu svojih otrok, kar potrjujejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V letu 2002 je bilo pri rojstvu otrok navzočih 60,7 odstotka očetov, v letu 2012 je delež moških, ki so bodrili matere pri porodu, znašal že 77,3 odstotka.

Zelo pa se podatki o navzočnosti očetov pri porodu razlikujejo po statističnih regijah. V pomurski regiji je bilo v letu 2012 ob vseh porodih povprečno navzočih 45,8 odstotka očetov, v notranjsko-kraški regiji pa 89,6 odstotka.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.