16:25, pon, 6. Maj

Mednarodni dan proti zlorabi drog





Danes obeležujemo mednarodni dan proti zlorabi in nezakonitemu prometu z drogami, ki letos poteka pod geslom “Zasvojenost lahko preprečimo, lahko pa jo tudi zdravimo”. Kot so sporočili z Inštituta za javno zdravje (NIJZ), tokratna kampanja poudarja tako pomen preventive kot tudi pomen zdravljenja in rehabilitacije.

getfoto2

Urad za droge in kriminal pri Združenih narodih (UNDCP – United Nations Drug Control Programe), ki je 26. junij razglasil za mednarodni dan proti zlorabi drog in nezakonitemu prometu z drogami, v tej luči poudarja manjšanje ponudbe in povpraševanja po drogah, preprečevanje in zdravljenje odvisnosti, rehabilitacijo in socialno kohezijo, ključno vlogo v celotnem procesu pa pripisuje znanosti.

Kot navaja NIJZ, se v Sloveniji že izvajajo številni preventivni programi, kot najpogostejšo pomanjkljivost pa omenja odsotnost spremljanja in ocenjevanja njihove učinkovitosti.

V tovrstne programe je letno vključenih preko 8000 ljudi, NIJZ pa ob tem poudarja, da lahko zasvojeni v programe vstopajo takrat, ko potrebujejo pomoč, saj v Sloveniji na tem področju nimamo čakalnih dob.

Po podatkih NIJZ je v Sloveniji katerokoli nedovoljeno substanco že uporabilo 16,1 odstotka ljudi, starih med 15 in 64 let. Pri tem jih je 15,8 odstotka poskusilo marihuano, 2,1 odstotka kokain in ekstazi, en odstotek LSD, 0,9 odstotka amfetamine, 0,5 odstotka pa heroin in nove droge.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.