16:15, pon, 20. Maj

Mesec požarne varnosti





Osrednja tematika letošnjega meseca požarne varnosti, ki ga obeležujemo oktobra, je posvečena ljudem s posebnimi potrebami. Kot je povedal poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek, požarna preventiva postane še pomembnejša, če govorimo o gibalno, slišno ali drugače oviranih osebah oziroma osebah s posebnimi potrebami.

Uprava RS za zaščito in reševanje je v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije ter Slovenskim združenjem za požarno varnost pripravila zgibanke in tematski plakat, ki so ga razdelili med gasilska društva in zveze, ti pa jih bodo posredovali občanom.

Ob mesecu požarne varnosti bo v organizaciji Gasilske zveze Slovenije in Uprave RS za zaščito in reševanje potekal tudi posvet na temo meseca požarne varnosti. V sklopu gasilskih društev in zvez pa bodo potekale aktivnosti, ki bodo udeležencem pomagale spoznati pomen in vlogo požarno-preventivnih ukrepov za osebe s posebnimi potrebami.

Gasilci bodo obiskali ustanove in posameznike, kjer se v požarnem okolišu zadržujejo osebe s posebnimi potrebami. Ustanovam predlagajo, da kljub temu, da morda to zanje ni zakonsko obvezno, izvedejo vaje evakuacije.

Gasilska društva bodo pripravila prikaze vloge in pomena gasilnika ali požarne odeje, ki se lahko uporabijo za prekrivanje ponve, v kateri se je vnelo olje.

Poseben pomen bodo dali osebam, ki so v ustanovah odgovorne za gašenje začetnih požarov in za izvajanje evakuacije, z njimi se bodo pogovorili o sodelovanju v primeru požara in načinu izvajanja evakuacije.

Po Petkovem mnenju je treba problematiko evakuacije v objektih, kjer se nahajajo osebe s posebnimi potrebami, vzeti še posebej resno. Evakuacijo je treba organizirati tako, da bodo uporabniki objekta seznanjeni z omejitvami oseb s posebnimi potrebami ter jim bodo znali ob evakuaciji pomagati. Primere evakuacije oseb s posebnimi potrebami je treba vaditi na vajah evakuacije, o njih se je treba pogovarjati in jih organizacijsko opredeliti, dodaja Petek.

Na inšpektoratu za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ob tem poudarjajo, da so lani v kar 67 odstotkih nadzorov ugotovili pomanjkljivosti, najpogosteje neskladja v požarnih redih ter načrtih evakuacije. Spisali so 1343 glob, letos pa se tej številki že približujejo, saj so jih izdali že 1040.

gasilska

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.