16:22, ned, 5. Maj

Mestni park: “Otrokom prijazno – zeleno okolje”





V mariborskem Mestnem parku spet raste vrba, zraven nje pa stoji prenovljen peskovnik. Z novo vrbo so nadomestili 100-letnico, ki jo je uničil žledolom, s peskovnikom pa naredili korak bližje k uresničitvi slogana “otrokom prijazno – zeleno okolje“.

S prsti so risali v pesek in "gradili" gore.
S prsti so risali v pesek in “gradili” gore.

Peskovnik in okolico so prvi preizkusili otroci, ki so se danes udeležili ustvarjalnih delavnic na Zvezi prijateljev mladine Maribor.

Otroci so zalili vrbo.
Otroci so zalili vrbo.

V projektu »Mestni park: Otrokom prijazno – zeleno okolje”, ki sledi zastavljeni strategiji projekta »Otrokom prijazno Unicef-ovo mesto Maribor«, so združili moči Mestna občina Maribor, UNICEF Slovenija, Hortikulturno društvo Maribor, Snaga d.o.o, in Podravsko gozdarsko društvo. Uradni »prerez traku« so tako izvedli Zdravko Luketič, podžupan MOM, Borut Ambrožič, komisar projekta “Otrokom prijazno Unicef-ovo mesto Maribor, Zvonka Letonja, predsednica Hortikulturnega društva Maribor, Cveto Žalik, direktor SNAGA d.o.o in Jožef Mrakič, predsednik Podravskega gozdarskega društva.

Prerezali so trak.
Prerezali so trak.

Z namenom celostnega pristopa k reševanju problematike Mestnega parka, so že oktobra 2015 na Mestni občini Maribor (MOM) imenovali delovno skupino, v katero so vključeni predstavniki petih organov mestne uprave in Snage d.o.o. (kot izvajalci gospodarske javne službe, ki so dobili koncesijo za urejanje javnih zelenih površin, tudi Mestnega parka, za obdobje 15 let). Cilj dela delovne skupine skupaj z obema zavodoma je je izdelava dolgoročnega upravljavskega načrta in ustrezna novelacija odloka o varovanju parka v ožjem in širšem območju, ki bi primerno opredeljevala način uporabe in razvoj parka.

peskovnik v mestnem parku (1)

Delovna skupina bo predvidoma do konca leta 2016 pripravila načrt upravljanja Mestnega parka, ki bo razdeljen na cone in bo obsegal sedem sklopov: rastline, vodne površine, utrjene površine, urbana oprema, meteorne kanalizacije, objekti in razsvetljava. Na predlog Urbanistične komisije se bo delovna skupina razširila, pri čemer bodo poleg članov delovne skupine MO Maribor in Snage d.o.o., še predstavniki Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (v nadaljevanju ZVKDS) in Zavod RS za varstvo narave (v nadaljevanju ZRSVN), arboristka, krajinski arhitekt in arhitekt (slednja dva na predlog stanovskih združenj).

govori ob peskovniku v mestnem parku

O projektu »Mestni park: – Otrokom prijazno – zeleno okolje”
Projekt je nastal kot idejna zasnova vodje projekta Boruta Ambrožiča, ki je hkrati komisar/vodja projekta »Otrokom prijazno Unicef-ovo mesto Maribor« in predsednik Nadzornega odbora Hortikulturnega društva Maribor. Slednje kot najstarejše tovrstno društvo v Sloveniji, že 148 let udejanja svoje poslanstvo ohranjanja in varovanja narave v Mestni občini Maribor in okoliških občinah. Mestnega parka in mnogih zelenih predelov mesta Maribor najbrž ne bi bilo brez njihove vizije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.