18:57, pon, 29. Apr

Mineva 141 let od prižiga prve žarnice v Mariboru





Danes ob 11. uri je Mestna občina Maribor na Grajskem trgu počastila 141. obletnico prižiga prve žarnice v Mariboru, ki je zasvetila 4. aprila 1883. Ta pomembna prelomnica v zgodovini mesta ne simbolizira samo začetka elektrifikacije v Mariboru, temveč je tudi odsev zavezanosti mesta k napredku in inovacijam. Govorci na današnjem dogodku, župan MO Maribor Aleksander Saša Arsenovič, direktor podjetja Energetika Maribor Jože Hebar in direktor podjetja Marprom Ranko Šmigoc, so soglasno izpostavili pomembnost elektrifikacije in trajnostnega razvoja.

Župan MO Maribor Aleksander Saša Arsenovič je ob tej priložnosti poudaril: »Na območju Mestne občine Maribor danes gori skoraj 15 tisoč svetilk javne razsvetljave, zadnja leta nameščamo izključno pametno LED-razsvetljavo, ki ponoči deluje z nižjim svetlobnim lokom, prizadevamo pa si tudi za posodobitev celotnega sistema. Vzpostavljamo sistem razsvetljave, ki bo omogočal komunikacijo z ostalimi gospodarskimi javnimi službami in bo lahko hrbtenica pametnega mesta. Načrtujemo postavitev sončnih elektrarn na osmih javnih objektih, kar bo prav tako dobrodošlo za znižanje stroškov pri rabi električne energije.«

Direktor Energetike Maribor iz Skupine JHMB Jože Hebar je izpostavil potrebo po oblikovanju svoje energetske prihodnosti, ki bo zanesljiva, v veliki meri samozadostna, okoljsko in stroškovno sprejemljiva in tudi diverzificirana. Energetika Maribor je v preteklem letu s soproizvodnjo toplote in električne energije proizvedla 78 GWh električne energije pri kapaciteti do 18 MW. Sončne elektrarne, trenutno s skupno močjo 0,5 MW, se bodo v prihodnosti še razširile, kar odraža zavezanost k obnovljivim virom energije. Podjetje prav tako razvija diverzifikacijo virov z inovativnimi projekti, kot sta toplotna črpalka Pristan in kotel na lesno biomaso, ter polnilno infrastrukturo, ki bo podprla e-mobilnost v mestu. S temi koraki Energetika Maribor postavlja temelje za trajnostni energetski sistem in aktivno prispeva k zmanjševanju okoljskega odtisa mesta.

Pomemben korak k zmanjšanju izpustov CO2

Direktor Marproma iz Skupine JHMB Ranko Šmigoc je predstavil dosežke na področju elektrifikacije javnega potniškega prometa. Od konca preteklega leta linija 6 Vzpenjača obratuje izključno z električnimi avtobusi, kar predstavlja pomemben korak k zmanjšanju izpustov CO2 in hrupa v mestu. S sedmimi električnimi avtobusi in tremi električnimi vozili Maister v svoji floti Marprom skupaj z MO Maribor načrtuje nadaljnjo elektrifikacijo, ki predvideva dobavo 11 novih električnih avtobusov do začetka leta 2026. Strategija podjetja vključuje tudi razvoj energetsko učinkovite polnilne infrastrukture, ki bo do leta 2030 omogočila, da bo polovica vseh vozil v javnem prevozu električnih. To bo Maribor postavilo ob bok mestom z najvišjim deležem električnih vozil v javnem potniškem prometu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.