05:15, pet, 26. Apr

Minister Vrtovec napovedal državno pomoč pri gradnji predora pod Mariborom





Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je danes podpisal Protokol o nadaljnji uresničitvi infrastrukturnih projektov na širšem območju Maribora in ob tem napovedal, da bo država pomagala Mariboru pri izgradnji predora pod Mariborom.

Obljubil je tudi premike pri izgradnji zahodne obvoznice mesta, prav tako pa tudi pri reševanju usode mariborskega letališča. Za samo letališče naj bi prav do konca letošnjega leta objavili še razpis za koncesijo.

Vrtovec je podpisal protokol o nadaljnjem sodelovanju infrastrukturnega ministrstva z dvema občinama, tako z MO Maribor kot z Občino Hoče-Slivnica, torej s Sašo Arsenovičem in Markom Soršakom. Podpisniki so se zavezali k izvedbi nadaljnjih postopkov v več projektih.

V zvezi s financiranjem izgradnje predora je potrdil, da bo država sofinancirala to izgradnjo.

Mariborski župan Saša Arsenovič je dejal, da si v predoru ne želijo tovornega prometa, za 16 metrov, ki bodo potekali pod zemljo, je bila opravljena študija izvedljivosti. Meni pa, da bo podpisan protokol obveza za vse prihodnje župane in ministre. Tudi za to, ker se je prej o severni obvoznici samo govorilo, s predorom pa se vidi korak naprej. Z izgradnjo predora bi po njegovih besedah lahko začeli, če bi šlo vse po optimističnih načrtih, leta 2024.

Za prvo etapo zahodne obvoznice, ki je načrtovana od odseka Lackove do Kardeljeve ceste, pa je Vrtovec napovedal objavo javnega naročila za izbor izvajalca gradbenih del. Naslednji dve etapi, ki bosta na koncu priključeni v Slivnici, bosta imeli javni razgrnitvi junij in sprejem državnega prostorskega načrta na vladi v letu 2023.

Župan občine Hoče- Slivnica Marko Soršak pa je povedal, da je vesel, da se podpisuje sporazum o izgradnji zahodne obvoznice, saj se bo z njo razbremenil promet tudi v njihovi občini.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.