19:08, pet, 26. Apr

Minister za šolstvo Darjo Felda: Učencem se lahko pregleda šolske torbe, če se sumi, da imajo tam predmete, ki tja ne spadajo





Pristojni ministri so danes napovedali več aktivnosti za zagotavljanje varnega okolja v slovenskih šolah. Med drugim so izpostavili pripravo več zakonov s področja duševnega zdravja in administrativno razbremenitev centrov za socialno delo. V petek bo na šolah dan kulture nenasilja in strpnosti, je dejal minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda.

Povečali bodo število svetovalnih delavcev

Med drugim je Darjo Felda napovedal tudi, da bodo z jesenjo obdržali povečano število svetovalnih delavcev na šolah, kar so uvedli zaradi epidemije covida-19 in se je izkazalo za izjemno koristno izboljšavo. Aktualen sklep velja do konca šolskega leta, z novim letom bodo sprejeli novega, v nadaljevanju pa bo to postalo del normativov in standardov, je pojasnil. “Okrepljene svetovalne službe v šolah so pomembne, saj so te poleg zatočišča za stiske tudi najpomembnejši vezni člen z ustreznimi zunanjimi deležniki pri obravnavanju stisk ali pojavih nasilja,” je še dejal.

Predstavniki policije se sestajajo z ravnatelji

Felda je spomnil, da so se predstavniki ministrstva na aktualno dogajanje odzvali že v petek, s predstavniki policije so se na njihovo pobudo dogovorili tudi za začasno povečano navzočnost policije v okolici slovenskih šol. Predstavniki policije se po njegovih besedah v teh dneh tudi sestajajo z ravnatelji, in sicer z namenom svetovanja in pogovorov o možnosti zgodnjega odkrivanja tveganj za pojave morebitnega nasilja. Do kdaj bo potrebna povečana prisotnost policije, bo po ministrovih besedah odločila policija.

Učencem se lahko pregleda torbe, postavljeni so protokoli, kako se ukrepa v primeru nasilja in groženj

Na vprašanje glede ukrepanja ob grozilnem pismu v Trbovljah je minister pojasnil, da so postavljeni protokoli, kako šole ukrepajo v primerih nasilja in groženj. Dejal je tudi, da je v skladu s pravili šole možno učencem tudi pregledati torbe v primeru utemeljenega suma, da v njih nosijo predmete, ki tja ne spadajo. Je pa treba to po njegovih besedah storiti na nežaljiv način. “Jasno je, da so v slovenskih šolah vse oblike nasilja strogo prepovedane in imamo do njih tudi ničelno toleranco. Naša prva in osnovna naloga namreč je, da otrokom, mladostnikom in zaposlenim zagotavljamo varno in spodbudno učno okolje,” je poudaril Felda. Ob tem je izpostavil, da “ni šole v Sloveniji, ki ne bi vsaj v delu naslavljala tudi preventive in zgodnjega obravnavanja nasilja”.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.