18:35, tor, 14. Maj

Mladi Mariborčani stvari vzeli v svoje roke!





Mladinski kulturni center Maribor v okviru mednarodne izmenjave »Youth banks on the move«, sofinancirane s strani evropskega programa Erasmus+ v tednu med 9. – 17. novembrom 2015 gosti 20 mladih: 10 mladih iz Romunije in 10 mladih iz Slovenije. Poleg rednih aktivnosti se bodo mladi v sodelovanju s prostovoljci projekta »Mladiborčani v akciji«, v organizaciji Mestnega Mladinskega sveta Maribor, lotili obnove zapuščenega igrišča. Glavno sporočilo projekta je povezovanje mladih ter širjenje prostovoljstva in povezanosti z lokalno skupnostjo.

mkc

Mladinski kulturni center Maribor je v okviru Evropske prestolnice mladih vzpostavil program Banka idej, ki je sedaj del mednarodne mreže Youth bank International. Banka idej zagotavlja manjša finančna sredstva za projekte, ki jih pripravijo in izvedejo mladi, projekti pa doprinašajo k razvoju lokalne skupnosti, še posebej posameznih mestnih četrti oz. krajevnih skupnosti Mestne občine Maribor. Banka idej je učni, prostovoljski projekt, katerega namen je spodbujanje prostovoljskega dela med mladimi ter, skozi voden učni proces, krepiti različna znanja in/ali kompetence mladih, ki v njem sodelujejo.

V letošnjem letu Banka idej izvaja mednarodni projekt Youth Banks on the Move financiran iz evropskega programa Erasmus+, sestavljen iz dveh mladinskih izmenjav: ene, ki se je odvila med 16. – 23. 10. 2015 v Cluj Napocci in druge, ki se izvaja med 9. – 17. 11. 2015 v Mariboru.
Udeleženci druge mladinske izmenjave bodo v prvih dnevih delali predvsem na povezovanju in ekipnem duhu, spoznavali bodo lokalno mladinsko organiziranje ter izmenjevali dobre prakse na področju financiranja lokalnih projektov ter njihovem vplivu na lokalno okolje.

Rdečo nit izmenjave bo predstavljala obnova zapuščenega igrišča in s tem trajni prispevek mestu Maribor. Obnavljalo se bo igrišče na Makedonski cesti 33, v neposredni bližini stanovanjskega naselja in Integracijske hiše. Igrišče bo tako predstavljalo novo stičišče mladih v tem delu Maribora in krepilo povezovanje mladih iz različnih okolij.

Pri obnovi igrišča sta združila moči Mladinski kulturni center Maribor z udeleženci mednarodne mladinske izmenjave in prostovoljci projekta Mestnega Mladinskega sveta Maribor »Mladiborčani v akciji«. Projekt »Mladiborčani v akciji« sofinancira Mestna občina Maribor.

Nekatera pripravljalna dela na igrišču so stekla že pretekli teden v sodelovanju s Srednjo gradbeno šolo in gimnazijo Maribor osrednji del pa bodo udeleženci mladinske izmenjave ter prostovoljci projekta Mladiborčani v akciji izvedli še v tem tednu.

Otvoritev obnovljenega igrišča bo v nedeljo, 15. novembra 2015 ob 12.00 na Makedonski cesti 33. Na otvoritev so povabljeni predstavniki sofinancerjev, Mestne občine Maribor in Zavoda Movit, aktivnosti na sami otvoritvi igrišča pa bodo namenjene predvsem okoliškim prebivalcem.

Vsakodnevno dogajanje na mladinski izmenjavi in fotografije bodo dostopne na Facebook straneh Mladinskega kulturnega centra Maribor in Mestnega Mladinskega sveta Maribor ter straneh projektov »Banka Idej« ter »Mladiborčani v akciji«.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.