22:28, sob, 1. Okt

Mladi po študiju v tujini svojo prihodnost vidijo v Sloveniji, a ne zdaj

Številni mladi Slovenci izzive iščejo tudi v tujini, ker jim domovina ne daje veliko priložnosti, tudi na področju študija. Tudi sicer so izkušnje s študijem v tujini po mnenju mladih Slovencev neprecenljive. Ne glede na to pa večina sogovornikov na četrtkovem dogodku društva Vtis svojo prihodnost vidi v Sloveniji.

Društvo v tujini izobraženih Slovencev Vtis je v četrtek v Botaničnem vrtu pripravilo dogodek, namenjen študentom in raziskovalcem, ki v akademskem letu 2022/23 prvič odhajajo na študij ali raziskovanje v tujino. Dogodka se je udeležilo okrog 70 študentov in raziskovalcev, ki so predstavili svoje izkušnje z odhodom na študij in delo v tujino ter podali nekaj nasvetov in informacij o selitvi in življenju v drugih državah iz prve roke.

“Tako kot vsako leto je tudi tokrat poudarek na tem, da mladim študentom olajšamo pot v tujino. Spodbujamo kroženje znanja med svetom in Slovenijo, da lahko člani, ki so v tujini, svoje izkušnje in znanje delijo v Sloveniji,” je za STA povedal Timotej Homar iz društva, ki je tudi sam pred leti študiral v tujini. Poudaril je še, da se v društvu zavzemajo za to, da se ljudje vrnejo v domovino in ji prispevajo svoje znanje.

Za nadaljevanje študija več možnosti

V društvu po njegovih besedah opažajo, da je vsako leto več Slovencev, ki študirajo v tujini. Točnega števila ne more povedati, društvo sicer šteje več kot 2100 članov.

Tin Jančevski se je odločil za nadaljevanje študija v Madridu, ker mu ustreza španska kultura in način življenja. Na javni univerzi študira medicino. Kot pravi, je javna brezplačna visokošolska izobrazba na zelo visoki ravni, saj ponuja tudi dobro možnost zaposlitve in specializacije. “V Slovenijo bi se z veseljem vrnil, žal pa je pri nas težko dobiti specializacijo na izbrani smeri oziroma na kardiologiji, ki me zanima. Za to se pri nas letno razpiše par mest za vse mlade zdravnike. V Španiji je teh mest ogromno, vse je odvisno od tvojega univerzitetnega uspeha,” je poudaril za STA in dodal, da so izkušnje s študijem v tujini neprecenljive.

Nabirajo mednarodne izkušnje

Maša Krajnc bo po končanem dodiplomskem študiju slovenistike in sociologije v Ljubljani nadaljevala magistrski študij na univerzi v nizozemskem Amsterdamu, ki je interdisciplinaren med sociologijo, politologijo in antropologijo. “Za nadaljevanje študija v tujini sem se odločila, ker pri nas ne samo v družboslovju, ampak tudi v naravoslovju ni povezovanja med različnimi vedami oziroma različnimi strokami,” je pojasnila in dodala, da z interdisciplinarnostjo hkrati dobiš zunanji pogled na teorije, ki si se jih učil na dodiplomskem študiju.

Kar zadeva njeno nadaljnje karierno udejstvovanje, bi rada pridobila še nekaj mednarodnih izkušenj, a dolgoročno bi se zagotovo želela vrniti v Slovenijo.

Njena kolegica Klara, ki je v Mastrichtu končala štiriletni študij evropskega prava, bo nadaljevala študij v Belgiji na univerzi College of Europe, za katerega je dobila tudi slovensko štipendijo. Na dogodek Vtisa pa je prišla zato, ker jo zanima pot ostalih, tudi Slovencev, ki gredo morda prvič v tujino študirat. “Želim deliti svojo izkušnjo z ostalimi, pa tudi slišati kakšno zanimivo izkušnjo od drugih,” je povedala za STA. O tem, ali se bo po koncu študija vrnila v Slovenijo, se še odloča, ker je tu veliko manj priložnosti, še posebej za mlade, pravi.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *