04:20, sre, 1. Maj

MO Maribor: “Delo v kabinetu župana je izjemno stresno, zato je razumljivo, da prihaja tudi do nezadovoljstev.”





Poročali smo, da mariborsko občino te dni pretresa afera o domnevnem neprimernem obnašanju najtesnejših županovih sodelavcev.

V dokumentih, do katerih se je te dni dokopal Požareport, razkrivajo, da uslužbenka podžupanu Samu Petru Medvedu očita znašanje nad njo, poniževanje in pritiske. Kot je zapisala, se Medved vsak dan znaša nad njo in jo krivi za napake. V dopisu uslužbenka navaja tudi, da se zaradi tega počuti kot “kanta za smeti”.

Dostop do dokumentov so nam onemogočili 

V nadaljevanju pisma zapiše, da je morala zaradi izgorelosti za več mesecev v bolniško. Ker naj bi jo maja letos podžupan ponovno “popolnoma zlomil”, je oddala vlogo za premestitev na drugo delovno mesto. Sami smo želeli spis oz. dokumente, kjer je navedeno, da je bila podana prijava za nadlegovanje na delovnem mestu ter neprimerno obnašanje določenih zaposlenih, pa so nam na občini dostop dokumentov onemogočili. Več o tem tukaj.

Na občino smo naslovili še dodatna vprašanja o tem, kdo odloči, če se ustna prijava začne voditi s postopkom, ter če je podžupan poskušal spremeniti vsebino spisa. “V omenjenih primerih, ki so trenutno deležni medijske pozornosti in se nanašajo na podžupana in vodjo kabineta, pa naj poudarimo, da podžupan in vodja kabineta očitke zanikata. Podžupan nikoli ni zahteval izločitve pisma občutkov zaposlene. O zadevi sta se z javno uslužbenko tudi osebno pogovorila. Nasprotno, podžupan je bil ob seznanitvi s pismom zelo presenečen, saj je menil, da je njegov odnos z javno uslužbenko vedno profesionalen in spoštljiv.”

Pravijo, da reagirajo v skladu s svojimi zakonskimi možnostmi

Kot nam še pojasnijo na Mestni občini Maribor, na navedbe javnih uslužbenk v okviru delovnopravne zakonodaje reagirajo skladno s svojimi zakonskimi možnostmi.

Podžupan in vodja kabineta sta zaposlena na zaupanje župana, zato je za ugotavljanje morebitne odgovornosti za kakršnekoli nepravilnosti pristojen župan. Glede očitkov zoper podžupana in vodjo kabineta je župan z njima opravil razgovor, za Lokalec.si pojasnijo na Mestni občini Maribor ter dodajo: “Delo v kabinetu župana je izjemno stresno, zato je razumljivo, da prihaja tudi do nezadovoljstev. Prošnji za premestitev, na osebno željo javnih uslužbenk, sta bili odobreni. Ena je bila premeščena na isto delovno mesto, druga, na njeno eksplicitno željo, na nižje delovno mesto.”

Do dokumentov, ki nedvoumno so, glede na obtožbe, javnega značaja, bomo poskušali priti s postopkom preko Informacijske pooblaščenke. Zadevo bomo spremljali še naprej.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.